3 moduri în care o dietă bogată în vitamine ajută dinții și gingiile

Așa cum am povestit și în articolele anterioare, vitaminele reprezintă  un element important în dieta fiecăruia. Din păcate nu toți ne gândim la ceea ce pot face vitaminele pentru sănătatea noastră.
Iată trei moduri în care o dietă cu o mulțime de vitamine poate ajuta dinții și gingiile.

1. Creșterea rezistenței smalțului cu ajutorul mineralelor

O vitamină specifică, cunoscută sub numele de K2, este esențială pentru a aduce calciu la suprafața dinților. Dinții dvs. trimit anumite proteine ​​atunci când au nevoie mai mult calciu. Vitamina K2 activează aceste proteine, ajutându-le să ducă calciu înapoi la smalț. Dar nu este singura vitamină necesară absorbției calciului.
Alte vitamine necesare pentru o bună asimilare a calciului includ: Vitamina D, Vitamina C, Vitamina E

Vitaminele precum vitamina D, E și C pot ajuta, de asemenea, la construirea smalțului, îmbunătățind densitatea minerală și ajutându-vă corpul să proceseze și să absoarbă alte minerale precum fosforul, care este un alt element esențial al dinților. Iar vitamina A poate ajuta la păstrarea membranelor mucoase și a unei productii sanatoase de salivă, prevenind o deteriorare a livrării de minerale către dinți (prin salivă).

2. Furnizarea vitaminelor  antioxidante și antiinflamatorii

Boala gingiilor apare atunci când bacteriile, placa și tartrul se înmulțesc de-a lungul liniei gingivale și corpul tău se luptă cu inflamația. Din păcate, aceasta se transformă adesea în inflamație cronică, care poate provoca mai multe probleme decât rezolvă.
De exemplu, inflamația cronică se dă înapoi prin crearea de buzunare în care bacteriile pot continua să prospere. Și cu cât gingiile sunt mai inflamate și mai dureroase, cu atât este mai puțin probabil să curățați bine în jurul gingiei. O igienă orală bună care perturbă creșterea bacteriană de-a lungul liniei gingivale poate ajuta la prevenirea bolilor gingivale. Iar vitaminele pot juca și ele un rol.

Mai multe vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina D și vitamina E pot oferi proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Proprietățile antiinflamatorii pot ajuta la controlul inflamației cronice. Iar dumneavoastră și medicul dentist lucrați împreună pentru a elimina proliferarea bacteriană.

Proprietățile antioxidante sunt utile deoarece pot favoriza vindecarea și vă pot ajuta gingiile să se repare singure. Ele pot contribui la procesele antiinflamatorii, toate acestea putând contribui la reducerea șanselor de a dezvolta gingivită. Sau la îmbunătățirea eficacității oricăror tratamente profesionale pe care le urmați odată ce aveți deja parodontoza.

3. Construirea țesutului gingival

Probabil ați auzit că un deficit de vitamina C poate duce la o afecțiune numită scorbut, care poate determina deteriorarea și slăbirea gingiilor. Din fericire, este puțin probabil să rămâi atât de în urmă în ceea ce privește aportul de vitamina C pe o dietă modernă. Știați însă că, dimpotrivă, consumul de alimente pline de vitamina C (cum ar fi legumele și fructele colorate) vă poate ajuta gingiile?

Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă faptul că lucrează în sinergie cu calciul și asigură activitate antioxidantă, vitamina C poate ajuta de fapt la construirea țesuturilor conjunctive necesare pentru menținerea sănătății gingiilor. Vitamina C este un ingredient important atunci când corpul dumneavoastră construiește colagen, pe care îl folosește apoi pentru a menține și repara țesutul gingival, ligamentele parodontale și membranele mucoase.

După cum puteți vedea, obținerea multor vitamine în dieta dvs. vă poate ajuta gura să rămână sănătoasă. Sau chiar să permită o vindecare mai eficientă atunci când este combinată cu tratamente profesionale împotriva bolilor gingivale. Dacă aveți o deficiență într-o anumită vitamină (cum ar fi o deficiență genetică de vitamina D), discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea de a adăuga și un supliment vitaminic.

Impactul benefic al vitaminelor poate fi o completare excelentă pentru igiena orală continuă la domiciliu și curățările profesionale.

Leave a reply