Abcesele dentare: simptome, cauze si tratament

Abcesul dentar este o infecție bacteriană, care se manifestă prin apariția unei colecții de puroi în partea laterală a dintelui afectat. De obicei, abcesul provine dintr-o infecție bacteriană.

Bacteriile există în plăci, un produs secundar al mâncării, al salivei și al bacteriilor din gură, care se lipesc de dinți și îi dăunează gingiilor.

Dacă placa nu este îndepărtată prin periaj regulat și adecvat și folosirea atei dentare, bacteria se poate răspândi în interiorul țesutului moale al dintelui sau gingiilor. Acest lucru poate duce în cele din urmă la un abces.

Iată câteva puncte cheie despre abcesele dentare.

  • Există trei tipuri de abces dentar: gingival, parodontal și periapic.
  • Simptomele abceselor dentare includ durere, gust neplăcut și febră.
  • Abcesele dentare sunt cauzate de o infecție bacteriană.
  • Tratamentul abcesului poate implica o intervenție chirurgicală a canalului rădăcinii.
  • Pentru a minimiza durerea, este bine să evitați băuturile si alimentele reci și să folosiți o periuță de dinți mai moale.

SIMPTOME

Durerea este principalul simptom al unui abces dentar.

Semnele și simptomele unui abces dentar includ:

  • durere în zona afectată, la mușcături sau la atingerea zonei afectate
  • sensibilitatea la alimente și lichide reci sau calde
  • un gust neplăcut în gură
  • febră
  • senzație generală de rău
  • dificultăți în deschiderea gurii
  • dificultăți de înghițire
  • insomnia

Principalul simptom al unui abces dentar este durerea. Aceasta poate fi o durere pulsantă și este adesea intensă. Durerea începe de obicei brusc și devine mai intensă în următoarele ore sau zile. În unele cazuri, durerea poate radia până la ureche, maxilar și gât.

Tipuri

Există trei tipuri de abces dentar:

Abces gingival: Abcesul este numai în țesutul gingival și nu afectează dintele sau ligamentul parodontal.

Abcesul parodontal: Acest abces începe în structurile țesutului osos susținător al dinților.

Abces periapical: acest abces începe în pulpa moale a dintelui.

Tipul de abces va dicta severitatea și localizarea simptomelor.

Tratament

Chirurgia poate fi necesară pentru unele abcese.

Orice persoană cu simptome legate de un abces dentar trebuie să vadă imediat un dentist. Abcesele dentare sunt ușor de diagnosticat de către un dentist calificat.

Persoanele care au probleme de înghițire și respirație trebuie să se adreseze direct departamentului de urgență al spitalului local.

Sau, dacă nu puteți ajunge imediat la medicul dentist, vizitați un medic de familie.

Acesta nu poate trata un abces, dar poate să prescrie medicamente pentru gestionarea durerii și este, de asemenea, probabil să cunoască cel mai rapid mod de a primi un tratament de urgență, dacă este necesar.

Incizia: abcesul trebuie tăiat, iar puroiul, care conține bacterii, se scurge. Medicul va administra un anestezic local.

Tratarea unui abces periapical: Tratamentul canalului rădăcină va fi folosit pentru a elimina abcesul. Un burghiu este folosit pentru a gauri dintele, astfel încât puroul poate ieși. Orice țesut deteriorat va fi îndepărtat . O umplutură de rădăcină este apoi introdusă în spațiu pentru a preveni infecțiile ulterioare.

Tratarea unui abces parodontal: Abcesul va fi drenat și buzunarul parodontal curățat. Suprafețele rădăcinii dintelui vor fi apoi netezite. Acest lucru ajută vindecarea dinților și împiedică apariția altor infecții.

Intervenția chirurgicală

Persoanele cu un abces periapic și o infecție recurentă pot necesita îndepărtarea chirurgicală a țesutului bolnav. Acest lucru se va face de către un chirurg oral.

Dacă abcesul dentar revine, chiar și după o intervenție chirurgicală, dintele poate fi scos.

Managementul durerii

De asemenea, analgezicele pot ajuta la reducerea durerii pana cand ajungeti la dentist. Este important să urmăriți cu atenție informațiile de pe pachet. Analgezicele sunt doar pentru reducerea durerii și nu pot înlocui o vizită la un dentist.

Aspirina, ibuprofenul sau Tylenol (paracetamol) sunt analgezice eficiente.

Cu toate acestea, unele sunt nepotrivite pentru anumite tipuri de pacienți, si anume:

Ibuprofen: nu luați ibuprofen dacă sunteți astmatic sau ați avut vreodată ulcere gastrice

Aspirina: Nu administrați aspirină copiilor sub 16 ani. Nu luați aspirină dacă sunteți gravidă sau alăptați.

Antibioticele

Antibioticele pot fi prescrise pentru a preveni răspândirea infecției și pot fi luate împreună cu analgezicele. Exemple de antibiotice includ amoxicilina sau metronidazolul. Antibioticele nu ar trebui să fie văzute ca o modalitate de a înlocui tratamentul specializat sau de a amâna tratamentul.

CAUZE

Un abces dentar este, în majoritatea cazurilor, o complicație a unei infecții dentare. Bacteriile, adesea bacteriile prezente în plăci, infectează și își fac drum catre dinte.

Abscesul periapical

Bacteriile pătrund în dinți prin găurile mici cauzate de cariile dentare sau cariile care se formează în stratul exterior dur al dintelui. Cariile, în cele din urmă, descompun stratul mai subțire de țesut de sub smalt, numit dentină. În cazul în care decăderea continuă, gaura va pătrunde eventual în pulpa moale interioară a dintelui și va deveni infectată.

Aceasta este cunoscută sub numele de pulpită. Pe măsură ce pulpita progresează, bacteriile se îndreaptă spre osul care înconjoară și sprijină dintele, numit osul alveolar și se formează un abces periapical.

Abcesul parodontal

Când bacteriile care prezente în plăci infectează gingiile, pacientul are parodontită. Gingiile devin inflamate, ceea ce poate face ca țesutul din jurul rădăcinii dintelui să fie separat de baza dintelui.

Un buzunar periodontal, un mic spațiu, se formează atunci când ligamentul parodontal se separă de rădăcină. Pe măsură ce bacteriile se acumulează în buzunarul parodontal, se formează un abces parodontal.

Pacienții pot dezvolta abcese parodontale, ca rezultat al unei proceduri dentare care a dus în mod accidental la buzunare parodontale. De asemenea, utilizarea antibioticelor în periodontită netratată, care poate masca simptomele unui abces, poate duce la un abces parodontal. Uneori, deteriorarea gingiei poate duce la abcese parodontale, chiar dacă nu există parodontită.

Ce puteti face acasa:

Există acțiuni pe care le puteți lua acasă pentru a ușura durerea.

  • Evitați alimentele și băuturile care sunt prea calde sau prea reci.
  • Dacă mestecați pe partea gurii fără abces, va fi probabil mai puțin dureros
  • Nu introduceți ata dentara în jurul zonei afectate.
  • Utilizați o periuță de dinți foarte moale.

În timp ce remediile de la domiciliu pot ajuta persoana să se simtă mai confortabil în timp ce așteaptă tratamentul, este important să vizitați un medic specialist pentru tratament pentru a evita orice complicație a unui abces dentar.

Leave a reply