Avem nevoie de o curățare profesională a dinților?

Dentistul dumneavoastră v-a recomandat o curățare profesională a dinților – te intrebi ce inseamna asta? Chiar am nevoie de ea? Raspunsul este da, ai nevoie de o curatare profesională a dintilor. Să explicăm.

Ce este curățarea în profunzime a dinților?

O curățare profesională dentară, denumită uneori terapie pentru gingii, este un tratament care curăță între gingii și dinți până la rădăcini. La o curățare obișnuită, igienistul sau dentistul va curăța dintele, linia gingiilor și părțile laterale ale dinților. Cu toate acestea, într-o curățare profundă a dinților, aceștia continuă să elimine depunerile de tartru de sub linia gingiei până la rădăcina dintelui. Acest proces poate fi denumit și detartraj și poate necesita mai multe vizite pentru a finaliza tratamentul. Este mai extinsă decât o curățare standard și este concepută pentru a trata bolile gingiilor și pentru a împiedica agravarea acestora.

Care este diferența dintre o curățare profundă a dinților și detartraj?

Gura ta este plină de bacterii, motiv pentru care se recomandă spălarea dinților de două ori pe zi și de a folosirea aței dentare. Curățările de rutină ajută la îndepărtarea plăcii care se acumulează pe dinți în fiecare zi. Cea mai mare parte a acestei plăci se găsește în apropierea liniei gingiilor.

Dacă nu este respectat un obicei obișnuit de periaj dentar sau dacă ai o predispoziție genetică la boli gingivale, gingiile pot prezenta semne de gingivită – gingii roșii, umflate, care sângerează ușor atunci când sunt atinse. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate duce la boala parodontală, o infecție a gingiilor și osului care susțin dinții, care poate duce la pierderea eventuală a dinților.

Pentru a determina dacă există infecția, sunt luate în considerare radiografiile. Atunci când există dovezi ale acestei infecții, este necesară necesitatea terapiei interceptive a gingiilor cu scopul de a preveni progresia bolii.

A compara o curățare obișnuită a dinților cu o curățare profundă a dinților este aproape ca și cum ai compara merele și portocalele, deoarece acestea sunt concepute pentru a face lucruri foarte diferite. Scopul unei curățări regulate este întreținerea preventivă, iar scopul unei curățări profunde a dinților este de a opri progresia bolii parodontale.

Chiar am nevoie de detartraj?

Doar medicul dentist sau igienistul dentar vă poate spune cu siguranță. Dacă vizita dumneavoastră la dentist dezvăluie pungi semnificative – cele de 4 mm sau mai mari, atunci sunteți expus riscului (sau în stadiile de) boli parodontale. Acest lucru te face un candidat pentru  detartraj și este foarte recomandat dacă vrei să oprești și să previi progresia bolii. Fără tratament, bacteriile care au creat buzunarele din gingii vor continua să creeze plăci, tartru și pierderi osoase.

Din ce în ce mai multe cercetări au arătat o legătură directă între progresia bolii gingivale și dezvoltarea unor boli mai grave, inclusiv boli de inimă, diabet, demență și multe altele. În concluzie, dacă medicul dentist sau igienistul spune că ai nevoie de o curățare profundă a dinților, atunci ar fi bine să nu mai stai pe gânduri si să faci o programare la dentist in cel mai scurt timp.

Leave a reply