Beneficiile vitaminelor C, D și E pentru gingii sănătoase și dinți puternici

Ne-am hotărât să abordăm mai amănunțit, pe parcursul a 4 articole, beneficiile aduse sănătății orale de aportul de vitamine și minerale.
Astfel că, în acest prim articol vom vorbi despre beneficiile vitaminelor C,D și E.

Vitamina C

Studiile arată că acei pacienți care consumă mai puțin decât doza zilnică recomandată de vitamina C (60 mg) sunt mai predispuși să dezvolte gingivită severă. Acest lucru inseamnă inflamație și infecție a țesuturilor care ne susțin dinții. „Relația dintre boala gingiilor și vitamina C s-ar putea datora rolului pe care Vitamina C îl joacă în menținerea și repararea țesutului conjunctiv sănătos, împreună cu proprietățile sale antioxidante” – Michael P. Rethman, președintele Academiei Americane de Parodontologie.

Vitamina C vă întărește gingiile și țesutul moale din cavitatea orală. Poate preveni gingivita, etapa preliminară a bolii gingivale și poate preveni slăbirea dinților.
S-a dovedit că lipsa acestei vitamine poate provoca:

  • sângerări ale gingiilor,
  • probleme cu procesul de vindecare,
  • slăbirea smalțului dentar și
  • gingivită.

Prezența sa favorizează creșterea și repararea țesuturilor, de aceea trebuie inclusă în dieta noastră.

Portocale, lămâi, grapefruit, mandarine, kiwi, soia proaspătă, roșii, piper verde, salată, cartofi, conopidă, ardei roșu, pătrunjel, coacăz negru, brocoli sau papaya sunt câteva dintre alimentele alimentare bogate în această vitamină.

Vitamina D

Toată lumea știe despre beneficiile vitaminei D pentru corpul nostru. Vitamina D, cunoscută și sub numele de Vitamina solară, deoarece este produsă numai în contact cu soarele. Funcția sa este de a ajuta corpul nostru să absoarbă calciul, un element fundamental pentru menținerea oaselor sănătoase.

Acum, o investigație publicată în Journal of Periodontology, prezintă beneficiile vitaminei D pentru dinții noștri. Studiul arată că această vitamină ne ajută să ne susținem deficiențele în osul pierdut și să compensăm creșterea inflamației. Aceste două concepte ne afectează în mod direct dinții, în special inflamația, care este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor gingivale.

Experții care au participat la studiu recomandă să stăm la soare de cel puțin două ori pe săptămână timp de 10 până la 15 minute. Astfel putem produce niveluri adecvate de vitamina D în mod natural.
Această vitamină facilitează absorbția calciului și a fosforului. Ceea ce face ca gingiile și dinții să fie mai rezistenți la infecții, cum ar fi gingivita. Este prezent în pește gras, ulei de ficat de cod, margarină, ouă, lapte și alte produse lactate.

Vitamina E

Această vitamină este utilizată de stomatologi pentru tratarea diferitelor probleme orale, în special a gingiilor. Aplicarea uleiului de vitamina E în zona afectată, de exemplu, poate atenua durerea și îmbunătăți aspectul gingiilor deteriorate.

S-a confirmat că vitamina E poate combate bacteriile și ne poate stimula sistemul imunitar. Când tartrul începe să apară în partea superioară a dinților, poate provoca o separare între rădăcină și gingii. Aici vor începe să apară bacteriile. Aplicarea vitaminei E ajută la conținerea inflamației și ajută direct la prevenirea gingivitei și a bolilor parodontale

Vitamina E se găsește în alimente precum mere, broccoli, migdale, nuci, ciocolată, sedă de floarea soarelui, germeni de grâu și uleiuri conexe. O dietă echilibrată bogată în aceste vitamine poate asigura o gură sănătoasă. Dacă adăugăm la această igienă orală bună și la o vizită frecventă la dentistul nostru, fără îndoială, gura noastră ne va mulțumi.

Mai multe informații despre beneficiile vitaminei E veți afla în următorul nostru articol.

Leave a reply