
Boli comune care pot cauza cariile dentare
Nicio parte a corpului nu funcționează cu adevărat independent, iar dinții nu fac excepție. Carierea dinților poate fi cauzată de mult mai mult decât de igiena orală deficitară. Carierea dinților este adesea un simptom sau un semn de avertizare a faptului că se întâmplă ceva mult mai mare și posibil mai periculos în organism. De fapt, există boli frecvente care cauzează cariile dentare.
Când veniți la consultație, ne uităm la mai mult decât aspectul fizic al dinților. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce vă punem atât de multe întrebări despre stilul dvs. de viață și restul istoricului medical, este pentru că încercăm să înțelegem întreaga imagine, împreună cu ceea ce ne pot spune gura și sănătatea bucală.
Iată câteva dintre bolile care cauzează frecvent cariile dentare. Dacă suferiți de oricare dintre aceste afecțiuni, asigurați-vă că discutați cu medicul dentist la următoarea dvs. întâlnire.
Diabetul
Diabetul este una dintre cele mai semnificative cauze. Fie că aveți diabet de tip I sau de tip II, zahărul din sânge al corpului este crescut din cauza nivelului scăzut de insulină. Acest lucru afectează multe părți ale corpului, iar gura nu face exceptie.
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului este gura uscată care se datorează lipsei de salivă. Dincolo de a vă face gura să se simtă mai confortabil, saliva vă ajută, de asemenea, să vă protejați dinții împotriva bacteriilor care cauzează cariile dentare. Dacă nu aveți suficientă salivă, dinții dvs. sunt mai vulnerabili, iar riscul de a dezvolta carii este mai mare.
Pe măsură ce cariile dentare continuă să se acumuleze, crește și riscul de boală a gingiilor. Boala gingiilor este cauzată de bacterii care se acumulează în continuare în gură. De fapt, aproximativ un sfert din toate persoanele diagnosticate cu diabet dezvoltă, de asemenea, boli ale gingiilor.
Pentru a complica și mai mult situația, boala gingiilor determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, care, la rândul său, poate crește severitatea diabetului. Este un ciclu vicios care trebuie abordat de îndată ce simptomele încep să apară.
Bolile autoimune
Bolile autoimune sunt o familie de boli care determina corpul să se autoatace. Aceasta poate include totul, de la sisteme majore de organe, cum ar fi rinichii, la sisteme mai mici, cum ar fi glandele salivare. Multe dintre aceste boli au un anumit impact asupra gurii, dar cea mai direct legată de sănătatea bucală este sindromul Sjögren.
Acest sindrom reduce cantitatea de salivă pe care o produce gura, care are aceleași efecte pe care le-am descris anterior cu diabetul. În cazuri extreme, este posibil ca pacienții să nu producă deloc salivă.
Este posibil ca persoanele cu acest sindrom să fie nevoite să viziteze medicul dentist mai des de două ori pe an pentru a ține cont de cariile dentare care rezultă din scăderea producției de salivă. Există, de asemenea, pastile fără prescripție medicală, apă de gură și alte produse care pot ajuta la creșterea producției de salivă și la gestionarea simptomelor de zi cu zi.
Anorexia și bulimia
Atât anorexia, cât și bulimia sunt tulburări alimentare severe. Acestea apar atunci când bărbații sau femeile au o teamă extremă de a deveni supraponderali și fie mănâncă mai puțin, fie regurgitează mâncarea.
Ambele afecțiuni au implicații asupra dinților, deoarece organismul nu primește mineralele, vitaminele, proteinele și alți nutrienți de care are nevoie pentru a menține o bună sănătate orală și pentru a preveni formarea cariilor dentare. Când persoanele cu anorexie mănâncă, tind să se exagereze cu alimentele zaharate, sărate, nesănătoase, care sunt dăunătoare pentru dinți.
În plus, o persoană bulimică poate să mănânce și să vomite. Când se întâmplă acest lucru, acizii care vă descompun alimentele mănâncă smalțul dinților, ceea ce duce la decăderea în timp. Alte efecte ale bulimiei includ respirația urât mirositoare, glandele umflate și dinții care par a fi uzați.
Evitați cariile dentare având grija intregului corp
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente boli care cauzează cariile dentare. Conexiunile dintre gură și restul corpului nu sunt întotdeauna evidente, motiv pentru care este important să ii împărtășiți istoricul medical medicului dentist.
Leave a reply