Cancerul oral – factori de risc

Un factor de risc este un factor care crește riscul de a dezvolta cancer. Ar putea fi un comportament, substanță sau afecțiune. Cele mai multe tipuri de cancer sunt rezultatul multor factori de risc. Tutunul și alcoolul sunt cei mai importanți factori de risc pentru cancerul oral.

Cancerul oral este rar la copii și adulți tineri. Riscul de a dezvolta cancer oral crește odată cu vârsta și este mai mare după 45 de ani.

Condițiile precanceroase ale gurii includ leucoplakia și eritroplakia. Nu sunt canceroase, dar uneori pot deveni dacă nu sunt tratate. Unii dintre acesti factori de risc pentru cancerul oral pot provoca, de asemenea, aceste afecțiuni precanceroase. Aflați mai multe despre afecțiunile precanceroase ale gurii.

Factorii de risc sunt, în general, enumerați în ordine de la cel mai important la cel mai puțin important. Dar, în majoritatea cazurilor, este imposibil să le clasificăm cu certitudine absolută.

Cancerul oral – Cei mai cunoscuți factori de risc

  • Tutun
  • Alcool
  • Betel quid și nucă de areca
  • Virusul papilomului uman (HPV)
  • Cancerul anterior
  • Antecedente familiale de carcinom cu celule scuamoase (SCC)
  • expunere solară
  • Dieta săracă în legume și fructe
  • Sistem imunitar slăbit
  • Boala grefă contra gazdă (GVHD)
  • Lichen planus
  • Sănătate bucală deficitară
  • Condiții moștenite

Posibili

  • Proteza dentară slabă
  • Bautul băuturilor fierbinti

Cunoscuți

Există dovezi convingătoare că următorii factori vă cresc riscul de cancer oral.

Tutun

Majoritatea cancerelor orale sunt legate de consumul de tutun. Toate formele de tutun cresc riscul apariției acestui cancer. Inclusiv țigări, trabucuri, țevi, bidis și tutun fără fum (inclusiv tutun de mestecat și snuff). Cu cât este mai lunga perioada și cu cât consumați mai mult tutun, cu atât riscul este mai mare. Riscul de cancer oral crește foarte mult atunci când fumatul este combinat cu consumul de tutun fără fum, consumul de alcool sau ambele. Continuarea fumatului după tratamentul cancerului oral crește riscul de a dezvolta un al doilea cancer oral.

Fumatul de țigări, trabucuri sau tigari electronice crește riscul de cancer oral. Aceste produse sunt adesea legate si de cancerul buzelor. Utilizarea produselor din tutun fără fum este legată de cancerul gingiilor și de mucoasa interioară a obrajilor și a buzelor, deoarece tutunul atinge în mod regulat aceste zone.

Unele studii arată că fumul pasiv poate crește, de asemenea, riscul de cancer oral. Mai multe despre efectul daunator al fumatului asupra cavitatii orale, puteti gasi aici.

Alcoolul

Alcoolul este unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul oral. Cu cât bei mai mult, cu atât riscul este mai mare. Utilizarea alcoolului și a tutunului împreună cresc riscul de a dezvolta cancer oral mai mult decât utilizarea oricăruia dintre ele separat.

Infectia cu HPV

HPV este un grup care contine peste 100 de tipuri diferite de viruși înrudiți. Multe tipuri de HPV se răspândesc prin contact sexual, inclusiv sex oral. Pot infecta organele sexuale (penisul la bărbați sau vulva, vaginul și colul uterin la femei), rectul și anusul. De asemenea, pot infecta gura și gâtul.

Diferitelor tipuri de HPV li se oferă de obicei un număr pentru a le identifica. Infecția cu HPV-16 crește riscul de cancer oral. Infecția cu HPV-18 poate crește, de asemenea, riscul. HPV este probabil cauza cancerului oral care nu este legat de consumul de tutun sau alcool.

Cancerul anterior

Persoanele care au avut cancer oral au un risc mai mare de a dezvolta un alt cancer oral, mai ales dacă continuă să consume tutun sau alcool. De asemenea, cancerul de esofag, laringe, plămâni sau col uterin crește și riscul de cancer oral.

Antecedente familiale de carcinom cu celule scuamoase (SCC)

SCC este cel mai frecvent tip de cancer oral. Există un risc mai mare de a dezvolta SCC în regiunea capului și gâtului (inclusiv gura) dacă un membru al familiei de gradul I (părinte, frate sau copil) a fost diagnosticat cu SCC al capului și gâtului.

Expunerea indelungată la soare

Expunerea la soare crește riscul de a dezvolta cancerul la nivelul buzelor. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care lucrează la soare pentru perioade lungi de timp, cum ar fi fermierii. Oamenii cu piele deschisă au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer la buze. Majoritatea cancerelor de buze apar pe buza de jos.

Dieta săracă în legume și fructe

Multe studii arată că a nu consuma suficiente legume și fructe crește riscul de a dezvolta cancer oral. Substanțele precum carotenoizii, care sunt frecvente în legume și fructe, sunt asociate cu un risc mai mic de cancer oral.

Sistem imunitar slăbit

Sistemul dvs. imunitar poate fi slăbit după un transplant de organ sau un tratament pentru o boală a sistemului imunitar. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer oral, în special cancer al buzelor. Riscul mai mare se poate datora administrării de medicamente care vă suprimă sistemul imunitar. Persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt, de asemenea, mai predispuse la o infecție cu HPV, ceea ce crește riscul de cancer oral.

Boala grefă-contra-gazdă

Persoanele care au un avut un transplant de celule stem pot dezvolta această boală. Boala grefă-contra-gazdă apare atunci când celulele stem sănătoase transplantate văd corpul ca fiind străin. In acel moment încep să distrugă celulele corpului, inclusiv celulele cavității orale. Astfel  crește riscul de a dezvolta cancer oral.

Sănătate bucală deficitară

Persoanele cu o sănătate orală deficitară pot avea mai mulți dinți lipsă, sângerarea gingiilor sau infecții cronice de la bacterii și viruși precum HPV. Este posibil să nu meargă la dentist foarte des pentru a-și îngriji gura. Studiile arată că persoanele cu sănătate orală slabă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer oral.

Condiții moștenite

O afecțiune moștenită sau genetică este transmisă de la părinți la copiii lor prin gene. Persoanele cu următoarele afecțiuni moștenite prezintă un risc mai mare de a dezvolta modificări precanceroase în gură și cancer oral. Acestea se dezvoltă la o vârstă mult mai timpurie decât cancerul oral cauzat de alți factori de risc.

  • Anemia Fanconi este o afecțiune genetică rară care afectează măduva osoasă, astfel încât nu poate produce suficiente globule roșii, globule albe sau trombocite.
  • Diskeratoza congenitală este un sindrom genetic care poate provoca globule roșii anormale, erupții cutanate și unghii anormale.

Factori de risc posibili

Următorii factori au fost asociați cu cancerul oral, dar nu există suficiente dovezi care să arate că sunt factori de risc prea des intalniti. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica rolul acestor factori pentru cancerul oral.

Proteza dentară slabă

Acest lucru se poate datora faptului că protezele se freacă pe gingii și provoacă răni care se pot dezvolta într-o tumoare canceroasă.

Băutul băuturilor fierbinti

Unele studii au descoperit că persoanele care beau băuturi foarte fierbinți pot avea un risc mai mare de cancer oral. Băutura fierbinte poate provoca leziuni celulelor din gură, care se pot transforma în cancer.

Leave a reply