Ce este boala gingivală?

Ce este parodontita (boala gingivală) sau ce sunt bolile parodontale?

Bolile parodontale sunt tulburări care afectează țesuturile care înconjoară un dinte. Gingivita este stadiul initial al bolii gingivale si cel mai usor de tratat. Dacă este lăsată netratată, ea poate deveni o infecție mai gravă, cunoscută sub numele de parodontita, care este o infecție gravă a gingiei care afectează fundația țesuturilor moi și a osului care susțin dintele.

Este boala gingivală reversibilă?

Boala parodontală variază în funcție de severitate. Este reversibilă în stadiile inițiale ale gingivitei. Pe măsură ce boala progresează, aceasta poate provoca modificări ireversibile ale gingiilor și osului.

Care sunt cauzele parodontitei?

Cea mai frecventă cauză a parodontitei este igiena orală slabă, perierea necorespunzătoare și lipsa aței dentare, determinând acumularea bacteriană și infecția. Predispoziția genetică poate fi un alt motiv.

Persoanele care fumează și / sau suferă de diabet sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta boala parodontală.

De unde vin bacteriile?

Gurile noastre, ca și intestinele noastre, conțin bacterii bune și rele. La persoanele sănătoase, există un echilibru între aceste bacterii, formând un mediu coexistent. Slabă igienă orală cauzează un dezechilibru în această ecologie, permițând existența mai multor bacterii dăunătoare.

Care sunt simptomele?

Simptomele afecțiunii gingiilor includ: gingiile sensibile sau sângerânde, gingiile roșii sau umflate, pierderea dinților, respirația urâtă care nu va dispărea, marirea spațiilor dintre dinți și gingiile retractabile.

Sângerarea gingiilor în timpul periajului constituie semnele cele mai frecvente și precoce ale gingivitei. Cu toate acestea, fumătorii pot afirma adesea că gingiile lor nu sângerează in timpul periajului, în ciuda faptului că au o infecție parodontală severă. Acest lucru se întâmplă, in cazul fumătorilor, din cauza circulației necorespunzătoare la nivelul gingiilor.

Poate să apară boala gingiei chiar și după tratament?

Da, poate. O întreținere adecvată și vizitele periodice la un parodontist sunt recomandate pentru a preveni reapariția bolii gingivale. De asemenea, o bună igienă orală la domiciliu este importantă pentru a preveni revenirea bolii parodontale.

Este necesar un tratament amplu la fiecare vizită la parodontist?

Totul depinde de cât de bine este menținută igiena orală, plus alți factori de risc. Dacă se menține bine, este posibil ca un tratament complex să nu fie necesar.

Poate fi prevenită boala gingivală?

Da, poate fi prevenita. Dacă este diagnosticată în stadiile incipiente, parodontita poate fi prevenită.

Leave a reply