
Cum acționează diabetul asupra sănătății orale?
Diabetul reduce rezistența organismului la infecție și încetinește procesul de vindecare. Acesta este motivul pentru care infecțiile orale tind să fie mai severe la persoanele cu diabet zaharat. Mai mult, persoanele cu diabet zaharat necontrolat tind să aibă mai multe probleme de sănătate orală. Acest lucru se datorează faptului că diabetul necontrolat afectează leucocitele (celulele albe din sânge), apărarea primară a organismului împotriva infecțiilor. Diabetul scade, de asemenea, fluxul salivar și crește nivelul de glucoză salivară – setarea perfectă pentru infecțiile fungice, cum ar fi stomatita aftoasa.
Ce alte tipuri de probleme ar mai putea apărea?
Sindromul de arsură la nivelul gurii (BMS) – o afecțiune dureroasă și adesea frustrantă care poate afecta limba, cerul gurii, gingiile, interiorul obrajilor și partea din spate a gurii sau gâtului. Este deseori descris ca o senzație de arsură.
Gura uscată (xerostomie) – Diabetul poate reduce fluxul de saliva care are ca rezultat uscarea gurii. Gura uscată poate duce în plus la durere, ulcere, infecții și carii dentare.
Stomatita aftoasă – o infecție cauzată de o ciupercă. Apar pete albe care pot deveni inflamate și ulceroase. Este posibil să atace limba, să provoace dificultăți la înghițire și să fie compromis gustul.
Vindecarea cu greutate a țesuturilor orale – Persoanele cu diabet zaharat nu se vindecă rapid după intervenții chirurgicale orale sau alte proceduri dentare, deoarece fluxul sanguin către locul tratamentului poate fi afectat.
Care sunt semnele precoce ale bolii gingivale?
- Sângerarea gingiilor atunci când vă periați sau atașați.
- Gingii roșii, umflate sau moi
- Retragerea gingiilor
- Existența pungilor cu puroi între dinți și gingii
- Desprinderea sau depărtarea dinților unul de celalalt
- Respirație urât mirositoare
- Modificări în fixarea protezelor sau a puntilor
- Gingiile care sângerează atunci când măncați, periați sau folosiți ața dentară
Cum pot preveni problemele dentare asociate diabetului zaharat?
- Gestionați-vă și păstrați sub control nivelul glucozei din sânge. Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră pentru a vă menține nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă.
- Ai grijă de dinți și gingii. Periază-ți dinții timp de două minute de două ori pe zi. Foloseste ața dentară zilnic. De asemenea, poți întreba medicul dentist dacă trebuie să utilizezi o apă de gură.
- Dacă porți proteza, îndepărteaz-o și curăț-o zilnic.
- Vizitează în mod regulat medicul dentist și asigură-te că ii spui medicului dentist că ai diabet.
- Mergi la dentist pentru curățarea profesionala a dinților de cel puțin două ori pe an.
- Nu fuma. Persoanele cu diabet zaharat care fumeaza sunt la un risc mai mare – de pana la 20 de ori mai multe sanse decat nefumatorii – pentru dezvoltarea bolii parodontale.