Cum afectează bruxismul dantura

Ce este bruxismul?

Bruxismul este o para-funcție a aparatului masticator caracterizată prin încleștarea, scrâșnirea sau frecarea dinților. Acest lucru se poate întâmpla în timpul nopții sau zilei, în mod involuntar sau voluntar.

Mulți oameni se confruntă cu scrâșnirea dinților și strângerea maxilarelor în timp ce dorm sau în situații stresante. Această afecțiune este cunoscută sub numele de bruxism.

În timp, aceste acțiuni pot uza dantura și pot provoca daune permanente dacă nu sunt rezolvate. Sperăm ca acest articol vă va ajuta să identificați dacă suferiți de bruxism. Aflați mai multe despre ce îl declanșează, care sunt cele câteva opțiuni de tratament pe termen scurt și pe termen lung.

Cauzele și simptomele bruxismului

Cele mai comune motive pentru scrâșnirea dinților și strângerea maxilarelor sunt stresul și anxietatea. Acest lucru poate apărea in mod conștient sau inconștient în timpul zilei sau în timp ce dormiți.

Bruxismul este unul dintre multele moduri prin care corpul nostru manifestă fizic stresul. Uneori mintea noastră nu este conștientă de acest lucru. Incearcă să conștientizezi, când te afli într-o situație de mare stres,  daca strângi maxilarul sau scrâșnești din dinți.

Alți factori de risc pentru bruxism includ abuzul de substanțe (droguri, alcool, cofeină), apneea în somn și problemele de mușcătură și aliniere a dinților.

Daca suferi de tulburări ale somnului, bruxismul nocturn opoate fi asociat cu sindromul de apnee obstructivă.

O modalitate revelatoare de a ști dacă suferi de bruxism este dacă te trezești cu dureri sau cu maxilarul strâns. De asemenea, s-ar putea să observi că dinții tăi încep să se uzeze în timp.

Dacă împarți patul cu cineva, acea persoană poate, de asemenea, să determine dacă scrâșnești din dinți noaptea. Sunetul poate să nu fie suficient de puternic pentru a te trezi. Dar ar putea fi suficient de puternic pentru ca partenerul tău să-l observe.

Strângerea pe termen lung a maxilarului poate duce la dureri de urechi și de cap. S-ar putea să crezi că ai o infecție a urechii sau o migrenă, dar cauza sa fie faptul ca suferi de bruxism.

Ca si simptomele mai enumeram:

  • Dureri ale maxilarului;
  • Inchiderea/deschiderea gurii cu dificultate;
  • Dinții sunt sensibili;
  • Usoare dureri de cap, dureri de urechi;
  • Țesutul din interiorul obrajilor este lezat;
  • Erodarea smalțului dinților.

Diagnostic și Tratament

Cea mai bună modalitate de a confirma dacă suferi sau nu de bruxism este să menționezi simptomele la medicul dentist. Stomatologul poate examina tiparele de uzură a dinților și va examina maxilarul. Apoi, medicul dentist îți poate prescrie un dispozitiv de protecție a gurii (gutiera de bruxism, de exemplu). Acesta va împiedica dinții să se atingă în timp ce dormi și strângi maxilarul. Nu va dura mult până când vei constata o imbunătățire a calității somnului

Probabil că va fi nevoie să te obișnuiești cu dispozitivul, dar este important să nu renunti la el și să-l porți în continuare. Te vei obișnui în timp.

Deși această abordare va opri simptomele bruxismului, nu este un remediu pentru problemele de bază care îl cauzează.

Pentru a rezolva aceste probleme mai profunde, medicul dentist îți poate recomanda o vizită la un specialist în somn. Acesta poate testa mai amănunțit problemele precum apneea. Dacă bruxismul este cauzat de stres sau anxietate, lucrul cu un terapeut ar putea ajuta. Astfel probleme le pot fi rezolvate și obiceiul va dispărea.

Leave a reply