
Cum poți preveni uscarea gurii în timpul somnului
În primul rând, trebuie să înțelegi cauzele și simptomele gurii uscate. Saliva este o parte naturală a sistemului digestiv care ajută la digerarea alimentelor și clătirea gurii de bacterii. Uscăciunea gurii (Xerostomia) este caracterizată prin lipsa salivei. Această lipsă de salivă poate cauza dificultăți în a degusta, mesteca, înghiți și chiar a vorbi. Fară salivă sau fără o cantitate adecvată, bacteriile pot să creeze carii dentare, ceea ce poate duce la infecții și chiar la pierderea dinților.
Dar uscăciunea gurii nu este o boală în sine: este un simptom al altor afecțiuni. Poate fi cauzată de utilizarea medicamentelor, fumat, tratamentul cu radiații, îmbătrânire și chiar boli precum diabetul sau boala Parkinson. Cele mai frecvente simptome ale uscăciunii gurii includ senzația de sete, gura uscată și lipicioasă, buze crăpate, arsura/amorțeala gurii și limbii și respirație urât mirositoare.
Cum poți preveni uscarea gurii în timpul somnului
Dar, de ce este atât de rău noaptea? De multe ori, putem acuza dormitul cu gura deschisă pentru acest lucru. În timp ce cea mai bună cură pentru uscarea gurii este să se abordeze orice probleme de sănătate, aceasta poate dura mult timp și majoritatea oamenilor au nevoie de soluții imediate.
În continuare prezentăm câteva soluții care merită a fi luate în considerare:
- Bea apă în timpul zilei – rămâi hidratat
- Mestecă guma fără zahăr sau poți suge bomboane sau pastile fără zahăr pentru a ajuta la creșterea salivei
- Folosește pasta de dinți cu fluor
- Evită alimentele acide sau picante
- Limitează consumul de alcool și cofeină, mai ales noaptea
- Renunță la fumat
- Vorbește cu medicul despre sforăit
- Incearcă schimbarea medicamentelor care au ca effect secundar uscarea gurii
- Păstrează obiceiurile de igienă orală bune pentru a reduce șansa de creștere a bacteriilor, cariilor și a bolilor gingivale.
- Folosește un umidificator
- Noaptea să ai apă lângă pat pentru a bea în cazul în care te trezești însetat.