Despre anestezicele locale

Anestezicele locale reduc durerea, facilitând astfel procedurile chirurgicale. Tehnicile de livrare lărgesc aplicabilitatea clinică a anestezicelor locale.

Anestezicele locale sunt mai sigure decât anestezicele generale sau sistemice; prin urmare, ele sunt utilizate ori de câte ori este posibil. În plus, acestea sunt relativ ușor de administrat. Anestezicele locale au fost în curs de dezvoltare de secole iar cercetarea continuă pentru a furniza pacienților agenți anestezici cu profiluri superioare de siguranță și eficacitate.

Anestezia locoregională este o variantă des luată în considerare pentru pacienţii cărora le este contraindicată anestezia generală în cazul unei intervenţii de urgenţă, aceasta decizie fiind luata de medic.

Aceasta permite practicarea intervenţiilor chirurgicale urgente în cazul pacienţilor asupra cărora trebuie intervenit rapid sub anestezie generală, dar care au mâncat, deci există pericol de aspiraţie a lichidelor sau alimentelor din stomac în căile respiratorii.

Este o metodă care permite şi evitarea inconvenientelor anesteziei generale în cazul celor  în vârstă: greţuri şi vomă, somnolenţă, complicaţii cardiace şi respiratorii.

Contraindicaţiile sunt, în principal:

  • tulburări de coagulare a sângelui,
  • tratamente cu anticoagulante,
  • alergiile la produsele anestezice locale,

Anestezia loco-regională in c!irurgia oro-maxilo-facială

Anestezia loco-regionala

In stomatologie aceasta anstezie are ca scop abolirea tranzitorie a sensibilitatii unei parti din regiunea oro-maxilo-faciala pentru o interventie chirurgicala, un examen sau un tratament. Anestezia locoregionala consta in injectarea de anestezice locale in vecinatatea unui nerv, in scopul insensibilizarii unei regiuni.

Particularităţile anesteziei loco-regionale în chirurgia orală şi maxilo-facială.

Avantaje şi dezavantaje

Administrarea este usoara avand o tehnica simpla si precisa. Nu necesita aparatura complicata, anestezist si nici personal ajutator suplimentar. Pentru ca nu are nevoie de pregatiri speciale, supraveghere indelungata sau ingrijiri deosebite, se poate folosi cu rezultate foarte bune in conditii de ambulator. Pacientii pot parasi imediat sala de interventie, reluandu-si in scurt timp activitatea normala. Nu suprima reflexele de tuse si inghitire, deci evita pericolul patrunderii de sange, secretii, corpi straini in caile respiratorii superioare.

Indicaţiile şi contraindicaţiile anesteziei loco-regionale.

Contraindicatii:

Anestezia loco-regionala nu are contraindicatii absolute, dar se tine seama de urmatoarele:

Varsta

In cazul copiilor mici anestezia loco-regionale are indicatii restranse, preferandu-se anestezia generala, deoarece copii pot declansa anumite manifestari datorita reactiilor lor emotionale exagerate.

Starea fiziologica

– se recomanda prudenta in perioada sarcinii (mai ales in primele 3 luni si ultimele doua) si in perioada menstruala; in cazul mamelor care alapteaza dozele vor fi mici, iar interventia se are loc imediat dupa alaptarea copilului, iar suptul urmator este suprimat.

Starea psihica

–  cei cu psihic labil, anxiosii, epilepticii, alcoolicii cronici, necesita premedicatie bine individualizata sau se prefera anestezia generala.

-se va tine cont de terenul cardio-vascular ( hipertensivi, cardiopatii decompensate, bolnavii cu valvulopatii, purtatori sau nu de valve artificiale etc. ca si de terenul hepatic, diabetic, alergic, obezitate

Alergie la anestezice locale

se recomanda testare preanestezica de catre alergolog si in caz dealergie manifesta se preconizeaza anestezie generala.

Stare patologica locala

in procese inflamatorii intinse, trismus strans sau tumori, fie este impiedicat accesul corect asupra zonei unde trebuie introdus acul pentru punctie, fie exista riscul diseminarii procesului patologic prin punctia anestezica. In aceste situatii se recurge la anestezie generala.

Leave a reply