Efectele medicamentelor asupra sănătății orale

Multe medicamente, inclusiv vitamine, minerale și preparate din plante, pot avea un efect negativ asupra sănătății tale orale. Asigură-te că cabinetul stomatologic are istoricul tău medical cel mai recent, incluzând o listă cu toate medicamentele pe care le utilizați, precum și orice vitamine, plante medicinale și produse similare masticabile.

Reacțiile adverse frecvente ale medicației includ:

Sângerare anormală – Coagularea redusă a sângelui este un efect secundar al aspirinelor și anticoagulantelor, cum ar fi heparina sau warfarina. Aceste medicamente pot fi de ajutor în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale sau a bolilor de inimă, dar pot provoca probleme de sângerare în timpul intervenției chirurgicale orale sau a tratamentului bolilor parodontale.

Medicamente care modifică gustul – Unele medicamente pot provoca un gust amar sau metalic. Printre aceștia se numără agenții cardiovasculari, stimulatore ale sistemului nervos central, antiinflamatoarele nesteroidiene, inhalanții respiratorii și produsele de renunțare la fumat, cum ar fi plasturii cu nicotină.

Reacții ale țesuturilor moi – Unele medicamente au fost legate de dezvoltarea plăgilor orale, inflamației sau decolorării țesuturilor moi orale, inclusiv cele prescrise pentru controlul tensiunii arteriale, agenți imunosupresori, contraceptive orale și unii agenți chimioterapeutici.

Supraaglomerație gingivală – țesutul gingival suprasolicitat sau mărit este cunoscut sub numele de „supraaglomerație gingivală” și este uneori asociat cu medicamente antiepileptice cum ar fi fenitoina, medicamentele imunosupresoare, precum cele luate după transplantul de organe și blocante ale canalelor de calciu care sunt luate de unii pacienți cardiaci.

Gura uscată – Gura uscată este un efect secundar potențial al numeroaselor medicamente (prescrise  sau nu). Printre ele se numără antihistaminice, decongestionante, analgezice, medicamente pentru hipertensiune arterială, relaxante musculare, medicamente pentru incontinență urinară, medicamente pentru boala Parkinson, antidepresive și multe altele.

Uscarea gurii irită țesuturile moi, ceea ce le poate inflama și in acest fel vor fi mai expuse infecțiilor. Fără efectele de curățare a salivei, cariile dinților și alte probleme de sănătate orală devin mai frecvente. Pacienții care utilizează inhalatoare orale pentru astm dezvoltă adesea candidoză orală, o infecție fungică orală și sunt încurajați să-și clătească gura cu apă după utilizarea inhalatorului.

Zahărul este adesea parte a medicamentelor lichide, a picăturilor de tuse, a vitaminelor, a tabletelor antiacide și a agenților anti-fungici. Persoanele care primesc medicamente pe termen lung pot avea un risc mai mare de a dezvolta carie dentară atunci când utilizează medicamente îndulcite. Aveți în vedere să selectați alternative fără zahăr (dacă este posibil) și să luați medicamente cu o masă (dacă medicamentul poate fi luat cu alimente). Copiii care iau medicamente pe bază de sirop, cum ar fi medicamentele pentru tuse, raman cu un reziduu lipicios, dulce în gură. De asemenea, copiii ar trebui încurajați să-și clătească gura cu apă după ce au luat medicamentele.

Dacă ați urmat sau urmați un tratament pentru cancer anunțați medicul stomatolog cât mai curând posibil, pentru ca lucrările dentare necesare să se facă înainte de a începe să luați medicamente care vă pot afecta dinții, gingiile sau osul maxilarului.

Leave a reply