Epulisul – tipuri, cauze și tratament
Ce este epulisul?
Epulis este un termen nespecific utilizat pentru tumori și masele tumorale asemănătoare ale gingiei (gingiilor). Există mai multe leziuni sau creșteri ale gingiilor, care sunt denumite epulis, cu toate acestea caracteristicile lor clinice sunt unice și ar trebui discutate ca entități ale unei singure boli.
Tipuri de epulis:
- Epulis fissuratum Suprapunerea țesutului conjunctiv fibros în jurul marginilor protezelor necorespunzătoare
- Epulis cu celule gigant Un granulom periferic cu celule gigant periferice care apare exclusiv din ligamentul parodontal care înconjoară rădăcina unui dinte
- Epulis congenital Tumora rară a nou-născutului care apare din mucoasa gingiei
Epulis fissuratum
De ce apare epulis fissuratum?
Epulis fissuratum mai este denumită și hiperplazie fibroasă inflamatorie, epulis dentar și hiperplazie fibroasă indusă de proteză dentară. Inflamatia este cauzată de iritarea cronică a zonei în care gingiile se întâlnesc cu obrazul interior (mucoasa vestibulară alveolară). Deoarece osul sub proteză se schimbă în mod constant din cauza pierderii osoase, suportul osos pentru baza protezei devine instabil, ceea ce duce la proteze defectuoase și epulis fissuratum.
Cine poate face epulis fissuratum?
Cel mai frecvent intalnit este la vârstnici, deoarece nevoia de proteze dentare crește odată cu vârsta. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai puțin o problemă în zilele noastre, deoarece tehnologia dentară de întreținere și restaurare a dinților este mult mai avansată. Afecțiunea pare a fi mai frecventă la femei decât la bărbați.
Care sunt semnele și simptomele?
Leziunile formate din excesul de țesut sunt de obicei ferme, fibroase și roz. O parte a leziunii se găsește sub proteză, în timp ce restul iese în zona obrazului. Părțile interne și externe ale leziunii sunt separate de o canelură profundă în care se așează flanșa protezei. Uneori, iritarea poate fi suficient de severă pentru a provoca roșeață și ulcerații, în special în partea de jos a canelurii unde se sprijină proteza.
Cum tratezi epulis fissuratum?
Leziunile epulis fissuratum pot fi tratate chirurgical. Deși este foarte neobișnuit ca aceste leziuni să fie asociate cu carcinomul, ca măsură de precauție, leziunea eliminată trebuie trimisă pentru testare microscopică.
În plus față de îndepărtarea leziunilor, protezarea trebuie re-modelată pentru a se încadra în gingii pentru a preveni iritarea și dezvoltarea în continuare a epulis fissuratum.
Epulisul celulelor gigant
De ce apare acest tip de epulis?
Mai este denumit și granulom cu celule gigantice periferice, granulom reparator cu celule gigant, osteoclastom și epulis mieloid. Nu este clar de ce apar leziuni ale epulisului celulelor gigant. În plus, se speculeaza că influențele hormonale pot juca un rol în dezvoltarea lor.
Cine îl poate face?
Epulisul celulelor uriașe poate apărea în orice moment, deși pare să fie cel mai frecvent diagnosticat între 40-60 de ani. La adulți apare, mai ales, la femei.
Care sunt semnele și simptomele?
Leziunile sunt adesea fibroase și sunt prezente ca o gumă gingivală care apare între doi dinți. Leziunea crește rapid și poate depăși 4 cm în diametru, dar majoritatea rămân sub 2cm. Poate crește într-o masă cărnoasă roșie neregulată care poate ulcera sau sângera. Uneori, epulisul celulelor gigant poate invada osul subiacent.
Tratament
Tratamentul implică excizia chirurgicală a leziunii și chiuretajul oricărui defect osos de bază. Este posibil ca dinții afectați să fie extrași sau să se efectueze scalarea și planificarea rădăcinilor. S-a raportat o rată de recurență de 10% sau mai mult și poate fi necesară reexcizia.
Epulis congenital
De ce apare epulisul congenital?
Epulisul congenital mai este denumit și mioblastom congenital celular granular și fibroblastom cu celule granulare. Nu este clar de ce apar epulele congenitale, dar se crede că provin din celule mezenchimale primitive de origine neurală.
Cine il poate avea?
Aceasta este o afecțiune congenitală rară care apare la naștere. Apare mult mai frecvent la fete decât la băieți cu un raport de 8: 1.
Care sunt semnele și simptomele?
Bebelușii se nasc de obicei cu o masă care iese afară în gură. Leziunea se găsește aproape exclusiv pe crestele alveolare anterioare ale nou-născutului. În 10% din cazuri pot fi prezente multiple leziuni. Leziunile pot varia între 0,5 și 2 cm, iar în cazuri rare ajung până la 9 cm. Leziunea este un nodul moale, pedunculat al mucoasei alveolare.
Dacă epulisul este prea mare, poate interfera cu respirația și hrănirea.
Cum se tratează?
Majoritatea tind să regreseze și să dispară spontan în primele 8 luni de viață. Prin urmare, dacă leziunea este mică, este posibil să nu fie nevoie de tratament. Insă leziunile mai mari care pot interfera cu respirația și / sau alimentarea ar trebui să fie îndepărtate chirurgical. Laserul cu dioxid de carbon a fost utilizat cu succes pentru a elimina leziunile mari. Nu s-au raportat recurențe ale epulisului și rămășițele reziduale par să nu interfereze cu erupția dinților.