Exostoza – un termen complicat pentru creșterile benigne osoase

Gura exostozei este un termen folosit pentru a descrie o creștere excesivă a osului calcificat în cavitatea bucală. Aceste protuberanțe osoase se găsesc pe maxilar (maxilarul superior) sau mandibulă (maxilarul inferior). Deși termenul poate părea grav, condiția nu este numai benignă, ci și mai puțin frecventă și foarte rar necesită tratament.

Tipuri si cauze

Torii și exostozele sunt identificate prin localizarea lor în gură. Torii palatini (TP) și torii mandibulari (TM) sunt cele două tipuri cele mai des întâlnite ale acestor supraîncărcări osoase. TP este o creștere nodulară difuză găsită în linia mediană a palatului dur sau a acoperișului gurii. Creșterea TM se regăsește în zona linguală a podelei gurii adiacente dinților canini și premolari. Mai puțin frecvente sunt exostozele bucale care se găsesc pe partea feței fălcilor, de obicei în apropierea suprafețelor premolar și molar. Cu excepția TP, aceste creșteri apar de obicei bi-lateral, ceea ce înseamnă că ele apar pe ambele părți ale gurii. Din punct de vedere clinic, când sunt palpatați, toți se simt ca o masă osoasă, acoperită de țesut sau mucoasă.

Foarte des nu există nici o origine sau etiologie legată de aceste umflături; cu toate acestea, au fost legate de o inflamație ușoară în periostul sau osul maxilarului. Cauza acestei inflamații ușoare poate fi creșterea funcției de mestecat sau a suprautilizării fălcilor, cum ar fi în strângere sau în măcinare. Apărând la adolescentele târzii sau la maturitatea precoce, ele tind să crească în timp.

Probleme și tratament pentru gura exostozei

Deși aceste creșteri sunt benigne, uneori pot provoca probleme, mai ales dacă devin suficient de mari pentru a interfera cu funcțiile gurii. TM, dacă este foarte mare, poate inhiba vorbirea corectă, iar toate tipurile de exostoză pot interfera cu plasarea protezelor. În plus, mucoasa care le acoperă este foarte subțire și predispusă la zgârieturi și leziuni provocate de alimentele ascuțite, uneori având ca rezultat formarea ulcerului din traumă.

În cazurile rare în care se recomandă tratamentul, exostoza poate fi îndepărtată în cabinetul specialistului dentar, de obicei de către un chirurg oral. Sub anestezie locală, chirurgul va face o incizie și va ridica țesutul moale departe pentru a expune supraaglomerarea osului. De obicei, osul este tăiat folosind o piesă de mână dentară de mare viteză și țesutul este suturat înapoi în poziție.

Tratamentul este necesar numai atunci când nodulii interferează cu funcțiile normale ale gurii sau devin o preocupare estetică pentru pacient.

Leave a reply