Fibromul cavității orale
Fibromul este o masă de țesut conjunctiv care crește de obicei ca răspuns la traume sau iritații localizate. Și, deși rareori sunt canceroase, pot deveni mai mari. Fibroamele se pot dezvolta, de asemenea, pe față sau în și în jurul gurii și pot deveni ridicate din piele sau din țesutul gingival.
Un fibrom oral este cel mai frecvent observat la adulții în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă. Afectează 1-2% dintre adulți.
În rare ocazii, fibroamele pot apărea la nivelul maxilarului (maxilarului superior) sau mandibulei (maxilarului inferior). Dar studiile din Institutul Național de Sănătate (NIH) sugerează că aceste tipuri de fibroame sunt mai susceptibile de a fi descoperite în imagistica digitală. Fibromele se deosebesc de obicei din excrescențe similare ale țesutului adipos – numite lipoame – pe baza durității și culorii lor. Astfel ca acestea sunt de obicei descoperite de pacient, de un dentist sau de medic la examinarea de rutină.
Unde apar
Cele mai frecvente locuri pentru a găsi fibroame sunt în partea superioară sau laterală a limbii, în interiorul obrajilor sau oriunde pe buze. Rețineți că aceste fibroame se dezvoltă în principal de la mușcătura repetată a zonei, iritarea de un obiect străin sau traumatismul țesutului înconjurător. Protezele necorespunzătoare care freacă de-a lungul liniei gingivale sunt, de asemenea, o cauză probabilă.
De obicei se datorează iritației cronice, cum ar fi:
- mușcătura obrazului sau a buzelor
- frecându-se de un dinte dur
- proteze dentare sau alte proteze dentare.
Care sunt caracteristicile clinice fibromului oral?
Un fibrom oral se prezintă ca o papulă netedă fermă în gură. De obicei, are aceeași culoare ca și restul căptușelii gurii, dar este uneori mai palidă sau, dacă a sângerat, poate arăta o culoare închisă. Suprafața poate fi ulcerată din cauza traumei sau poate deveni rugoasă și solzoasă. Este de obicei în formă de cupolă, dar poate fi pe o tulpină scurtă ca un polip (pedunculat). Dacă s-a dezvoltat sub proteză, acesta poate fi plat cu o formă asemănătoare frunzei.
Cea mai comună locație pentru un fibrom oral este în interiorul obrazului, unde se întâlnesc dinții superiori și inferiori. Alte locuri unde pot apărea includ părțile laterale ale limbii, gingiilor și interiorul buzei inferioare.
În afară de simț și aspect, fibromele orale nu provoacă niciun simptom. Fibromele orale se dezvoltă în decurs de săptămâni sau luni pentru a atinge o dimensiune maximă.
Un fibrom oral este de obicei o leziune solitară. Atunci când există multe leziuni, trebuie luate în considerare diagnosticele asociate, inclusiv scleroza tuberoasă, sindromul Cowden, fibromatoza familială și hiperplazia papilară fibrotică a palatului.
Fibroamele orale nu se dezvoltă în cancer oral.
Pe lângă fibromul de iritație, există o serie de alte tipuri de fibrom oral bine recunoscute.
Tipuri de fibrom
- Elastofibrom oral
- Epulis fissuratum
- Fibrom cu celule gigant
- Miofibrom și miofibromatoză
- Fibrom osificant periferic
- Fibromul odontogen periferic
- Un alt tip de fibrom este Fibromul sclerotic.
Cum este diagnosticat fibromul oral?
Diagnosticul de fibrom oral va fi suspectat clinic atunci când există istoricul obișnuit și rezultatele examinării. Se poate efectua o biopsie pentru a exclude alte afecțiuni sau pentru a elimina leziunea. Histologia prezintă țesut fibros dens tipic, cu relativ puține celule. Epiteliul suprapus poate fi ulcerat, subțiat sau îngroșat.
Tratamentul fibromului
Când este necesar un tratament, singura opțiune este excizia chirurgicală a fibromului cu margini înguste. Poate reapărea după operație dacă sursa de iritație continuă. Prin urmare, este important, de asemenea, să gestionați sursa iritației. Fibromele orale nu dispar fără tratament.
Îndepărtarea fibromului este de obicei cel mai bun tratament. Chiar dacă majoritatea sunt benigne, medicul dentist poate stabili că o biopsie a țesutului îndepărtat trebuie făcută ca măsură de precauție pentru a exclude prezența cancerului. Deci, în funcție de dimensiunea și locația sa, medicul dentist poate elimina fibromul. Sau vă poate îndruma către un chirurg maxilo-facial oral si, în cele din urmă, vă poate recomanda un chirurg plastic pentru un tratament care să mențină un aspect rezidual sănătos. Biopsia este apoi trimisă unui patolog care este specializat în acest tip de probă de țesut pentru a se asigura că nu sunt detectate celule canceroase.
Tratamentul și îndepărtarea fibromelor este o procedură destul de necomplicată (și sigură), implicând o echipă de experți medicali și stomatologici. Procesul de vindecare este de obicei destul de scurt. Acest lucru va permite să vă continuați îngrijirea orală regulată, în ciuda unei astfel de probleme dentare specifice.
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, contactați-ne oricând.