Fractura de mandibulă

O cădere pe un trotuar alunecos, un accident de bicicletă sau un autovehicul, diverse tipuri de violente, un accident sportiv… Și dacă accidentul se întâmplă să fie însoțit de traumă facială care implică singurul os mobil al craniului, numit mandibula sau maxilar, poate avea ca rezultat fractura mandibulara. Vestea bună este că fractura mandibulară este o afecțiune care poate fi tratată.

Cum sunt diagnosticate fracturile mandibulare

O fractură mandibulară este similară cu o fractură osoasă în orice altă zonă a corpului. Oasele devin stresate, de obicei din forță excesivă, și se rup sub această presiune. Primul pas în diagnostic este de a face o radiografie dentară pentru a măsura si evalua gravitatea fracturii.

Tehnologia actuală mărește capacitatea profesioniștilor din domeniul dentar de a diagnostica precis o fractură mandibulară prin utilizarea unui tip special de radiografie denumită tomografie computerizată cu fascicul conic (CBCT).

 CBCT este o tehnică de imagistică medicală introdusă în 2001, ce a contribuit major la îmbunătățirea procedurilor de analiză, identificare, diagnosticare și tratament a tuturor problemelor de natură stomatologică și nu numai.

Clasificarea fracturilor mandibulare

Simptomele fracturilor mandibulare

O fractură mandibulară este adesea însoțită de simptomele generale ale inflamației: durere, umflare, înroșire, căldură crescută și pierderea funcției. De asemenea, poate provoca dificultăți de vorbire, mestecare și respirație, amorțeală sau vânătăi ale feței și gâtului. Unele dintre aceste simptome pot provoca rapid traume acute ale intregului organism. O mandibulă ruptă care provoacă umflarea feței și a gâtului, împreună cu dificultăți de respirație, se poate transforma într-o situație de urgență, dacă este lăsată netratată. Dacă tu crezi că ai o mandibă ruptă, este esențial să vizitezi cât mai curând un specialist medical sau dentar.

Cine tratează fracturile mandibulare

Dacă se diagnostichează o fractură mandibulară, vei fi îndrumat, către specialistul în dentare, cum ar fi chirurgul oral și maxilo-facial, pentru tratamentul ulterior. Chirurgul orală și maxilo-facială va determina în primul rând cel mai bun plan de vindecare a osului, în timp ce restabilește modelul propriu-zis al mușcăturii sau ocluzia dinților. În cazul în care dinții sunt aliniați în mod necorespunzător în timp ce maxilarul se vindecă, este posibil să ai probleme viitoare cu durere temporomandibulară.

Tratamentul fracturilor mandibulare

Fractura de mandibulă se va trata în funcţie de tipul acesteia şi de gradul de deteriorare a osului mandibular. In cazul anumitor fracturi limba se deplasează spre partea posterioară a cavităţii bucale.
Acest lucru poate îngreuna respiraţia, iar obstrucţia căilor respiratorii este, fără doar şi poate, un caz de urgenţă. Tratamentul iniţial va cuprinde procedee pentru verificarea leziunilor la nivelul creierului, menţinerea căilor respiratorii deschise, se va verifica existenţa hemoragiilor.

În cazul fracturilor mandibulare instabile, tratamentul va implica intervenţii chirurgicale pentru readucerea maxilarului inferior la forma normală şi poziţia iniţială.

Daca se va considera necesar, medicul specialist poate întreprinde un tratament bazat pe osteosinteză (procedeu chirurgical prin care fragmentele osului maxilarului fracturat sunt imobilizate cu ajutorul unor plăci sau fire). Medicul va prescrie administrarea de antibiotice, pentru a evita complicaţiile şi apariţia infecţiilor.

După îndepărtarea firelor, medicul măsoară stabilitatea maxilarului, iar terapia fizică este adesea programată pentru a reconstrui forța musculaturii și a articulațiilor maxilarului.

Indiferent de tipul fracturii mandibulare,  este recomandată consultarea imediată a unui medic. În timpul tratamentului fracturii mandibulare, pacienţii se vor hrăni cu ajutorul unui pai.

Leave a reply