Gingivita

Gingivita este o formă comună și ușoară a bolii gingivale (boală parodontală) care provoacă iritație, roșeață și umflare (inflamație) a gingivei, partea gingiei din jurul bazei dinților. Este important să luați gingivita în serios și să o tratați prompt. Gingivita poate duce la o boală mult mai gravă a gingiilor numită parodontită și pierderea dinților.

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală slabă. Bunele obiceiuri de sănătate orală, cum ar fi periajul cel puțin de două ori pe zi, folosirea zilnică a atei dentare și obținerea de controale dentare regulate, pot ajuta la prevenirea și inversarea gingivitei.

Simptome

Gingiile sănătoase sunt ferme și roz pal și se fixează strâns în jurul dinților. Semnele și simptomele gingivitei includ:

 • Gingii umflate sau pufoase
 • Gingiile care sângerează ușor atunci când periați sau ațați
 • Respiratie urat mirositoare
 • Retragerea gingiilor
 • Gingii foarte sensibile

Când este recomandată vizita la dentist

Dacă observați semne și simptome ale gingivitei, programați o întâlnire cu medicul stomatolog. Cu cât solicitați îngrijiri mai repede, cu atât sunt mai mari șansele de a inversa daunele cauzate de gingivită și de a preveni evoluția acesteia către parodontită.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală slabă care încurajează formarea plăcii bacteriene dentare, provocând inflamația țesuturilor gingivale din jur. Iată cum placa bacteriana poate duce la gingivită:

Placa bacteriana este un film invizibil și lipicios compus în principal din bacterii care se formează pe dinți atunci când amidele și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în gură. Este necesară indepartarea zilnică a placii bacteriene, deoarece se formează rapid si se transformă în tartru. Prin urmare, placa bacteriana care rămâne pe dinți se poate întări sub gingie, formandu-se, astfel, tartru (calcul), care colectează bacterii. Tartrul face placa mai greu de îndepărtat, creează un scut protector pentru bacterii și provoacă iritații de-a lungul gingiei. Aveți nevoie de curățare dentară profesională pentru a elimina tartrul.

Gingia devine inflamată (gingivită). Cu cât placa și tartrul rămân mai mult  pe dinți, cu atât irită gingia, partea gingiei din jurul bazei dinților, cauzând inflamații. Cu timpul, gingiile sunt umflate și sângerează ușor. De asemenea, acest lucru poate duce la aparitia cariilor dentare. Dacă nu este tratată, gingivita poate avansa la parodontită și eventuala pierdere a dinților.

Factori de risc

Gingivita este comună și oricine o poate dezvolta. Factorii care îți pot crește riscul de gingivită includ:

 • Obiceiuri precare de îngrijire orală
 • Fumatul sau mestecarea tutunului
 • Vârsta înaintată
 • Gură uscată
 • Nutriție slabă, inclusiv deficiență de vitamina C
 • Restaurații dentare care nu se potrivesc corespunzător sau dinții strâmbi, greu de curățat
 • Condiții care scad imunitatea, cum ar fi leucemia, HIV / SIDA sau tratamentul cancerului
 • Anumite medicamente, cum ar fi fenitoina (Dilantin, Phenytek) pentru convulsii epileptice și unele blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru angină, tensiune arterială ridicată și alte afecțiuni
 • Modificări hormonale, cum ar fi cele legate de sarcină, ciclul menstrual sau utilizarea de anticonceptionale
 • genetică
 • Afecțiuni medicale, cum ar fi anumite infecții virale și fungice

Complicaţii

Gingivita netratată poate progresa spre boala gingiilor care se răspândește la țesutul și oasele subiacente (parodontita). Parodontita este o afecțiune mult mai gravă care poate duce la pierderea dinților.

Se crede că inflamația cronică a gingiei este asociată si cu unele boli sistemice, cum ar fi bolile respiratorii, diabetul, boala coronariană, accidentul vascular cerebral și artrita reumatoidă. Unele cercetări sugerează că bacteriile responsabile de parodontită pot intra în fluxul sanguin prin țesutul gingiei, afectând posibil inima, plămânii și alte părți ale corpului. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma o legătură.

Gingivita ulcerativă necrozantă (NUG), este o formă severă de gingivită care provoacă dureri, infectii, sângerarea gingiei și ulcerații. Este o formă rară, astăzi, în țările dezvoltate, deși este comună în țările în curs de dezvoltare datorita nutriției slabe și condițiilor de viață precare.

Profilaxie

Igiena orală bună. Asta înseamnă să vă spălați pe dinți timp de două minute cel puțin de două ori pe zi – dimineața și înainte de a merge la culcare – și folosirea atei dentare cel puțin o dată pe zi, înainte de periere.

Vizitele regulate la medical stomatolog. Consultați în mod regulat dentistul pentru curățare, de obicei la fiecare șase până la 12 luni. Dacă aveți factori de risc care vă crește șansa de a dezvolta parodontită – cum ar fi să aveți gura uscată, să luați anumite medicamente sau să fumați – este posibil să aveți nevoie mai des de o curățare profesională. Razele X anuale pot ajuta la identificarea bolilor care nu sunt văzute printr-un examen vizual vizual și pot monitoriza modificările în sănătatea dumneavoastră dentară.

Practici precum alimentația sănătoasă și gestionarea glicemiei dacă aveți diabet sunt, de asemenea, importante pentru menținerea sănătății gingiilor.

Tratament

Tratamentul prompt elimina, de obicei, simptomele gingivitei și previne progresia acesteia spre o boală mai gravă a gingiilor și pierderea dinților. Aveți cea mai bună șansă pentru un tratament de succes atunci când adoptați, de asemenea, o rutină zilnică de îngrijire orală bună și încetați consumul de tutun.

Îngrijirea profesională a gingivitei include:

Curatare dentara profesionala. Curățarea profesională inițială va include eliminarea tuturor urmelor de plăci, tartru și produse. Astfel se elimină tartrul și bacteriile de pe suprafeța dintelui și de sub gingii. Procedura poate fi efectuată folosind instrumente, un laser sau un dispozitiv cu ultrasunete.

Restaurare dentară, dacă este nevoie. Dinții nealiniați sau coroanele, podurile sau alte restaurări dentare necorespunzătoare îți pot irita gingiile și îngreunează eliminarea plăcii în timpul îngrijirii zilnice.

Îngrijire continuă. Gingivita de obicei se reduce după o curățare profesională minuțioasă – atât timp cât veți continua o igienă orală bună la domiciliu. Dentistul vă va ajuta să planificați un program eficient acasă și un program de verificări și curățări profesionale regulate.

Leave a reply