Legătura dintre Accidentul Vascular Cerebral și sănătatea orală

Accidentul vascular cerebral – este a doua cea mai comună cauză de deces în România, după infarctul miocardic! Pe măsură ce învățăm din ce în ce mai mult despre modul în care sănătatea noastră orală afectează sănătatea generală, nu am putut să ne întrebăm dacă există o legătură între accidentul vascular cerebral și sănătatea orală.

Înțelegerea Accidentului Vascular Cerebral

Pentru a înțelege legătura dintre accidentul vascular cerebral și sănătatea orală, trebuie mai întâi să înțelegem ce este un accident vascular cerebral și cine are un risc mai mare de a avea unul. Un accident vascular cerebral se produce atunci când un vas de sânge din creier se sparge sau un cheag de sânge oprește oxigenul să ajungă la creier. Cineva care experimentează un accident vascular cerebral va prezenta semne fizice care pot include: amorțeala la nivelul feței, brațelor sau picioarelor, vorbire înceată sau alterată. Deși un accident vascular cerebral poate apărea la persoane de toate vârstele, există grupuri specifice de persoane care sunt mai expuse:

  • Persoanele de 65+:  riscul de accident vascular cerebral crește odată cu vârsta, majoritatea victimelor fiind în vârstă de 65 de ani sau mai în vârstă.
  • Cei care fac alegeri nepotrivite în stilul de viață – stilul de viață sedentar, fumatul, obezitatea și bolile care pot rezulta din acestea (cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul)

Studii recente au descoperit că pacienții care au avut un accident vascular cerebral au avut în general practici slabe de igienă orală și sănătate orală. Din păcate, sănătatea orală proastă duce în general la dezvoltarea bolii gingivale.

Înțelegerea bolii gingivale

Bolia gingivală afectează foarte multa lume – aproape jumătate din populația adultă! Este o boală care poate fi prevenită complet, creată din creșterea excesivă a bacteriilor din gură. Se caracterizează prin gingii roșii, umflate care s-au desprins de dinți și care sângerează ușor. Boala gingivală are mai multe stadii și poate fi încetinită adesea prin tratament adecvat.

Cel mai bun mod de a evita boala gingivală este de a menține o bună igienă orală și de a urma recomandările dentistului: periați dinții de două ori pe zi, utilizați ata dentară și apă de gură zilnic, mestecați guma fără zahăr între mese atunci când perierea nu este o opțiune și mergeți la dentist de cel puțin două ori pe an pentru verificări regulate.

Așadar, care este legătura intre accidentul vascular cerebral și boala gingivală?

Legătura dintre boala gingiilor si accidentul vascular cerebral (AVC)

Legătura majoră între boala gingiilor și AVC este inflamația. Abundența bacteriilor asociate cu boala gingiilor este o infecție a gurii. Din păcate, această infecție bacteriană poate ajunge în sânge, cauzând inflamație și facând sângele mai probabil să formeze cheaguri, ceea ce poate duce la un AVC.

Deși este încă neclar dacă inflamația cauzată de boala gingiilor rezultă în inflamație vasculară (legată atât de boala cardiovasculară cât și de AVC), sau invers, studiile sunt clare în privința faptului că există o legătură. De fapt, inflamația asociată cu boala gingiilor a fost, de asemenea, legată de afecțiuni precum diabetul, anumite tipuri de cancer și chiar boala Alzheimer.

Deoarece foarte mulți dintre noi sunt afectați atât de boala gingivală cât și de accidentul vascular cerebral, este important să înțelegem riscurile și modalitățile de prevenire a acestora. Este mai important ca întotdeauna  să păstrați o bună igienă orală. Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral pot avea nevoie de sprijin în menținerea unei bune igiene orale, mai ales daca au limitări cognitive sau fizice care îi  împiedică să își amintească sau să efectueze corect aceste sarcini.

Prin luarea măsurilor preventive împotriva bolii gingivale, prin obiceiuri bune de igienă orală se va reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral și apariția altor boli. Echipa noastră este aici pentru a te sprijini.

Leave a reply