Legătura dintre sănătatea orală și sănătatea generală

Într-un cadru medical, evaluarea și tratarea unei persoane în ansamblu, abordând în același timp preocupările individuale, este întotdeauna calea corectă. Din păcate, chiar și în lumea de astăzi, acest lucru nu este întotdeauna aplicat. Medicina tradițională, de multe ori, va compartimenta fiecare organ și sistem corporal, tratând o preocupare specifică la un moment dat, fără a lua în considerare cum va fi afectat restul corpului. Acest lucru abordează starea de bine a zonelor specifice într-un mod mai unidimensional. Corpul este o orchestră complexă a sistemelor care își îndeplinesc rolurile lor unice și se unesc ca un întreg uman funcțional. Înțelegerea modului în care aceste sisteme interacționează și luarea în considerare a fiecărui aspect al minții, corpului și stilului de viață al unei persoane este cheia pentru a adopta decizii care mențin sănătatea. Medicina funcțională privește imaginea de ansamblu a unei persoane. Realizarea faptului că o anumită zonă a corpului poate afecta alta, precum și consecințele mediului, factorii de stil de viață, somnul, nutriția și stresul.

În mod specific, stomatologia a devenit o categorie distinctă în cadrul acestei abordări a cauzei de bază în îngrijirea medicală. De multe ori, gura este considerată o entitate separată, ceva care are puțin sau deloc efect asupra restului corpului. Știința ne arată că sănătatea orală a unei persoane are un efect sistemic. Dinții sunt direct conectați la creier prin nervi, iar gura are o multitudine de conexiuni vasculare care o leagă direct de circulația sanguină. Stomatologii se concentrează nu doar pe având dinți și gingii sănătoase, ci și pe extinderea modului în care aceasta contribuie la corp, minte și experiența de viață. Realizarea unei conexiuni între un medic de familie și un dentist ar fi extrem de benefică pentru sănătatea societății și, pe termen lung, ar fi mult mai rentabilă.

Scopul principal al stomatologiei este de a trata o persoană într-o manieră mai completă, luând în considerare toți factorii și lucrând pentru descoperirea cauzei de bază a unei afecțiuni sau preocupări. Un dentist care face o prioritate din a explica cum sănătatea orală se leagă de sănătatea generală nu doar este mai benefic, dar are și cel mai mult sens pentru sănătatea pe termen lung a pacientului. Rutina de periaj, utilizarea aței dentare și efectuarea controlului stomatologic sunt obligatorii.

Boala parodontală și cariile dentare sunt probleme de sănătate globale. Ele sunt, de asemenea, complet prevenibile și tratabile. Gingivita, sau sângerarea gingiilor, reprezintă precursorul bolii parodontale. Este reversibilă, dar odată ce gingivita avansează către boala parodontală, devine ireversibilă și trebuie controlată pentru a preveni pierderea dinților. Când gingivita devine boală parodontală, osul alveolar care susține dinții se deteriorează și se micșorează. Fără os alveolar, există mai puțin suport pentru dinți și devin slabi.

Cu educație pacientului și respectarea consecventă a acestor măsuri, gingivita poate fi inversată, iar boala parodontală poate fi prevenită. Prevenirea bolii parodontale poate contribui la prevenirea problemelor de sănătate sistemice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, artrita, problemele de fertilitate și chiar boala Alzheimer.

Boala parodontală este o preocupare majoră pentru sănătatea societății. La fel ca și cariile, durerea dentară, infecțiile orale și alte probleme legate de cavitatea orală. Multe dintre aceste probleme pot fi evitate prin promovarea unei educații adecvate a pacienților. Educarea pacienților pentru a înțelege importanța respectării unor bune obiceiuri de igienă orală va crește disponibilitatea lor de a menține sănătatea gurii. Stomatologii și igieniștii dentari au rolul de a educa pacienții cu privire la cele mai bune practici pentru menținerea sănătății gurii și prevenirea bolilor, totodată susținând sănătatea generală a acestora.

Cariile dentare și boala parodontală sunt cele mai comune afecțiuni orale din lume și contribuie nu doar la probleme de sănătate, ci și la diverse preocupări economice.

Există o mare parte a populației care evită stomatologul din cauza fricii, costurilor sau lipsei de cunoștințe. Mulți nu vor merge la dentist decât atunci când au o durere de dinți sau o problemă serioasă. Îmbunătățirea sănătății orale a populației poate implica beneficii economice semnificative nu numai în ceea ce privește costurile reduse de tratament, ci și datorită pierderilor de productivitate mai mici în piața muncii. Este nevoie de promovarea sănătății orale publice și de modificări ale politicilor care să vizeze facilitarea accesului la serviciile stomatologice pentru comunitățile dezavantajate.

Diverse industrii, cum ar fi industria zahărului, cheltuiesc milioane de dolari pentru promovarea produselor lor. Acestea fac alimente și băuturi zaharoase ieftine și accesibile. S-a demonstrat că cei cu un statut socioeconomic mai scăzut au rate mai mari de carii și aleg opțiuni alimentare mai accesibile din punct de vedere financiar. Este necesară o presiune mai mare din partea industriei dentare și a factorilor de decizie politici pentru a influența schimbarea strategiilor de marketing ale industriei zahărului. Un studiu a sugerat adăugarea avertismentelor vizuale pe alimentele și băuturile zaharoase, similar cu cele de pe produsele din tutun.

Studiul a arătat că oamenii au cumpărat cu 17% mai puține produse zaharoase atunci când acestea aveau avertismente vizuale cu privire la creșterea riscului de afecțiuni cardiace și diabet. Aceste industrii cauzează în mod conștient probleme de sănătate orală precară comunităților vulnerabile. Campaniile de sănătate publică care încurajează o bună sănătate orală prin idei inovatoare, cum ar fi avertismentele vizuale, ar trebui implementate imediat. Împreună cu includerea discuțiilor despre sănătatea orală în consultațiile medicului de familie. Aceasta ar putea insemna economii foarte mari nu doar pentru buzunarele pacienților, ci și pentru  mediul de lucru, deoarece angajații ar avea nevoie de mai puțin timp liber pentru îngrijirea dentară și alte probleme de sănătate.

Intervențiile dentare ar trebui promovate de la o vârstă fragedă pentru a preveni boala parodontală mai târziu în viață. Studii recente au arătat efecte promițătoare ale intervenției timpurii în ceea ce privește eficiența costurilor. Un studiu european a afirmat că “rolul îngrijirii la domiciliu de către pacienți este extrem de important în prevenirea gingivitei și a bolii parodontale. Analiza noastră economică arată că eliminarea gingivitei (precursorul bolii parodontale) utilizând tehnici de prevenire la domiciliu (cum ar fi periajul dentar și folosirea aței dentare) și creșterea ratei de diagnosticare a bolii parodontale la 90%, cu toți pacienții diagnosticați fiind tratați, au un impact pozitiv asupra investiției în toate țările europene.” Prin inversarea gingivitei cu îngrijire corespunzătoare la domiciliu și educație din partea stomatologilor și igieniștilor dentari, boala parodontală poate fi prevenită. Același lucru este valabil și în ceea ce privește educarea pacienților în privința metodelor de prevenire a cariilor dentare.

Este necesară o evaluare completă a sănătății pentru a oferi cele mai bune sfaturi pentru fiecare persoană. De exemplu, cunoașterea tuturor afecțiunilor medicale, medicamentelor și istoricului de sănătate al unui pacient este crucială pentru prevenirea cariilor dentare și a bolii parodontale. Pacienții pot omite informații critice legate de starea lor generală de sănătate atunci când completează un formular de istoric medical oferit în cabinetele dentare. Mulți încă nu înțeleg legătura și de ce profesioniștii dentari au nevoie să știe totul despre sănătatea lor generală. Există o mulțime de dovezi care leagă sănătatea orală de sănătatea generală. Integrarea acestei conexiuni este în continuare în curs de dezvoltare, dar simpla îmbinare a informațiilor despre sănătatea pacienților provenite de la furnizorul de îngrijire primară și de la furnizorul de servicii dentare ar fi o modalitate excelentă de a uni cele două aspecte într-un mod facil. Astfel, informațiile nu sunt omise, iar profesioniștii dentari pot înțelege imaginea de ansamblu a sănătății unei persoane. Cariile dentare și boala parodontală pot avea origini din diferite componente, și este esențial ca stomatologii și igieniștii dentari să înțeleagă întregul spectru al sănătății unui pacient pentru a-i ajuta să creeze cel mai bun plan de acțiune pentru prevenirea bolilor orale.

Bolile orale reprezintă doar un aspect al stomatologiei. Tulburările respiratorii în timpul somnului, managementul stresului, educația privind microbiomul oral și recomandările alimentare sunt accentuate într-un cadru de stomatologie. Abordarea cauzei de fond crește prevenția bolilor și ajută oamenii să înțeleagă rolul pe care sănătatea orală îl are asupra organismului lor. O bună sănătate nu poate fi obținută fără o bună sănătate orală. Boli sistemice precum diabetul și bolile de inimă sunt legate de cavitatea orală. Înțelegerea sănătății generale a unui pacient va ajuta profesioniștii dentari să adopte o abordare holistică în tratarea lor.

Conectarea îngrijirii primare și a îngrijirii dentare ar crea o abordare multifacetică a experienței de îngrijire medicală a unui pacient. Strategiile de prevenție a sănătății publice și schimbările de politică orientate spre crearea unei conștientizări a conexiunii dintre sănătatea orală și sănătatea generală vor genera schimbări pozitive și vor reduce costurile pe termen lung.

Leave a reply