Mi s-a spart dintele! Ce sa fac?

Indiferent de motivul ciobirii sau spargerii dinților, aceasta poate fi o problemă gravă. Un dinte ciobit ar putea părea o problema minora, dar ar putea duce la aparitia altor traume dentare.

Problemele dentare te pot determina să-ti pierzi încrederea atunci când cauți un loc de muncă, mergi la întâlniri sau iti faci noi cunostinte. În timp ce unii cred că cele mai multe probleme dentare sunt pur cosmetice, ele sunt de fapt legate de sănătatea generală. Numărul alimentelor sănătoase pe care le consumi poate fi arătat prin rezistența dinților și a gingiilor.

Dacă ti s-a ciobit recent dintele, ar trebui să mergi la un medic stomatolog cât mai curând posibil pentru a reduce eventualele daune.

Iată cinci soluții potențiale pentru dintele tăi rupți.

  1. Lipirea cu adeziv

Îmbinarea compozită este o modalitate simplă, rapidă și eficientă de a repara dinții. Lipirea poate fixa un gol, dinții deformați, putreziți, decolorați și chiar un dinte ciobit. Este o soluție durabilă pentru problemele dentare și poate dura zece ani.

Dacă mersul la dentist iti provoacă anxietate, trebuie să știi ca aceasta este că lipirea este o soluție minim invazivă și cu disconfort scăzut. Nu veți avea nevoie de anestezie în timpul procesului de lipire.

Un amestec, format în principal din răşină, este aplicat şi potrivit pe dinte si va fi călit prin fotopolimerizare. Apoi se modelează şi se lustruieşte această răşină pentru a semăna cat mai bine cu un dinte natural.

  1. Fațetele dentare

O fațetă dentară este, prin definiție, ca o haină pentru dintele tău. O fațetă din porțelan este cea mai comună și mai bună soluție pentru fixarea unui dinte ciobit. Există mai multe opțiuni disponibile.

Fibrele sunt lipite pe partea din față a dintelui și vor transforma aspectul general al feței dinților. Dacă te intrebi cat va fi de rezistenta, o fațetă poate dura aproximativ 30 de ani, fără a fi nevoie să fie înlocuită.

Fateta poate fi aplicata pe un dinte sau pe mai multi. Aceasta poate fi o opțiune excelentă dacă doresti să te simți mai încrezător. Pentru persoanele care scrasnesc din dinți, fateta, totusi, nu este o opțiune bună pentru ca se poate deteriora datorita presiunii periodice.

Când medicii stomatologi ți-au pregătit dinții pentru fateta, îndepărtează ușor din structura dinților, astfel încât să nu pară prea voluminosi. Dacă doriți să modificați forma sau culoarea, acum este momentul sa faceți acest lucru.

  1. Coroana dentara

În funcție de gravitatea sparturii sau dacă există durere când mestecați, beți sau mâncați anumite alimente, ar putea fi necesar să apelezi la coroana dentara. Coroanele acoperă dintele și vă ajută să nu vă pierdeți dintele.

Un dinte deteriorat ar putea să nu poată rezista presiunii mestecarii dacă se apeleaza la coroană.

În primul rând, medicul dentist îndepărtează o parte din structura dintelui. Apoi se iau amprentele dentare care sunt trimise la un laborator.

Când dintele permanent este gata, se cimentează pe structura ramasa a dintelui și ar trebui să reziste multe decenii.

  1. Obturația de canal

Dacă dintele ciupit s-a transformat într-un dinte crăpat sau sa rupt până la rădăcină sau pulpă, este posibil să trebuiască să îl eliminați complet. Va trebui apelat la obturatia de canal și apoi la o coroană dentara pentru a împiedica înrăutățirea fisurii.

Obturația de canal necesită curățarea materialului dentar decăzut și apoi îndepărtarea nervului.

Aceasta poate fi o procedură dureroasă, dar atunci când este făcută corect, singura durere pe care o vei simți este o o mica intepatura in timpul anesteziei.

Prin urmare, dacă spargerea dintelui a dus la o durere de dinți, sensibilitate sau umflare, s-ar putea să fie timpul pentru obturatia de canal. S-ar putea să risti o infecție, un  abces, probleme cu osul sau o infecție mult mai gravă daca nu se iau masurile corespunzatoare devreme.

După ce se face o radiografie, medicul dentist poate determina modul de acțiune.

  1. Implantul dentar

Când o spartura a dintelui duce la o fisură care se află sub linia gingiei, există opțiuni limitate pentru dvs. Dintele nu va putea fi salvat și va trebui să fie extras.

Apoi, vei obtine un implant pentru a înlocui dintele lipsă.

Implanturile dentare te vor ajuta să iti protejați mușchii. Când lipsesc dinții, dinții din acel rând ar putea începe să se deplaseze.

Implanturile dentare necesită introducerea șurubului în maxilar. Aceasta este noua rădăcină a noului dvs. dinte. Dupa ce s-au luat amprentele dentare, se creaza un dinte nou si apoi dintele se potriveste in acel surub. Implantul este permanent și o fisură în implant, de exemplu, nu va fi la fel de severă ca și în cazul dinților.

Si mai este un aspect demn de luat in considerare: cu cât tratezi mai devreme un dinte rupt, cu atât mai puțin va trebui să plătesti pentru tratament.  J

Leave a reply