Osteita alveolară

Osteita alveolară este o afecțiune dentară dureroasă care se apare, uneori, după ce un dinte permanent este extras. Problema apare atunci când cheagul de sânge de la locul extracției dentare nu mai este prezent. Debutează, de obicei, după 24 de ore postxtracțional și care se va accentua în următoarele 72 de ore.

În mod normal, se formează un cheag de sânge la locul extracției dinților. Acest cheag de sânge servește ca strat protector al osului și al terminațiilor nervoase. Cheagul oferă, de asemenea, fundamentul pentru creșterea unui os nou și pentru dezvoltarea țesuturilor moi peste cheag.

Expunerea osului și a nervilor are ca rezultat dureri intense, nu numai în acel loc, ci și de-a lungul nervilor care radiază spre partea feței. Apare inflamatia iar golul se poate umple cu resturi alimentare, apărând durerea.

Osteita alveolară  este cea mai frecventă complicație după extracțiile dentare, mai ales după îndepărtarea maselelor de minte. Numai medicamentele eliberate fără rețetă nu vor fi suficiente pentru a trata durerea.

Simptome

Simptomele pot include:

  • Durere severă, in special in timpul nopții
  • Alveola postextracțională este „goală” (cheagul de sânge nu mai este prezent)
  • Durerea iradiază spre ureche, ochi, tâmplă sau gât pe aceeași parte a feței cu extracția
  • Respirație urât mirositoare
  • Gust neplăcut

Când este indicat să apelați la medic

Un anumit grad de durere și disconfort este normal după o extracție a dinților. Cu toate acestea, ar trebui să puteți gestiona durerea normală cu calmantul prescris de medicul dentist sau chirurg, iar durerea ar trebui să scadă în timp.

Dacă aveți dureri noi sau agravante în zilele de după extracția dinților, contactați imediat medicul.

Nu se cunoaște exact cauza acestei afecțiuni, însă autorii mai multor studii clinice sustin că există mai mulți factori de risc care predispun la apariția unei osteite alveolare.

Factori de risc

  • Fumatul și mestecarea tutunului. Substanțele chimice din țigări sau alte forme de tutun pot încetini vindecarea și pot contamina locul plăgii. Plus, trasul din țigară poate dizloca prematur cheagul de sânge.
  • Contraceptive orale. Nivelurile ridicate de estrogen din contraceptivele orale pot perturba procesele normale de vindecare și pot crește riscul apariției osteitei alveolare.
  • Îngrijire necorespunzătoare la domiciliu. Nerespectarea ghidurilor de îngrijire la domiciliu și igiena orală deficitară pot crește riscul apariției acestei afecțiuni.
  • Dacă ați avut osteita alveolară în trecut, este mai probabil să o dezvoltați din nou după o altă extracție.
  • Infecția dinților sau a gingiilor. Infecțiile actuale sau anterioare din jurul dintelui extras cresc riscul aparitiei osteitei.

Complicații

Osteila alveolară are ca rezultat rareori infecții sau complicații grave. Cu toate acestea, complicațiile potențiale pot duce la  osteomielită.

Prevenirea

Ce puteți face înainte de operație

Căutați un dentist sau un chirurg oral cu experiență în extracțiile dentare.

Dacă este cazul, încercați să nu mai fumați înainte de extracție, deoarece fumatul sau utilizarea altor produse din tutun cresc riscul. Luați în considerare discutarea cu medicul sau dentistul dvs. despre un program care să vă ajute să renunțați definitiv.

Discutați cu medicul dentist sau chirurgul oral despre orice medicamente sau suplimente pe bază de prescripție medicală pe care le luați, deoarece acestea pot interfera cu coagularea sângelui.

Ce poate face medicul dentist sau chirurgul oral

Medicul dentist pot include recomandarea unuia sau mai multora dintre aceste medicamente:

  • Apa de gură sau geluri antibacteriene imediat înainte și după operație
  • Antibiotice orale, mai ales dacă aveți un sistem imunitar compromis
  • Soluții antiseptice aplicate pe rană
  • Pansamente medicamentoase aplicate după operație

Ce puteți face după operație

Veți primi instrucțiuni despre ce va urma în timpul procesului de vindecare după o extracție a dinților și despre cum să îngrijiți rana. Îngrijirea adecvată la domiciliu după extracția dinților contribuie la grăbirea vindecării și la prevenirea deteriorării acesteia. Aceste instrucțiuni vor aborda probabil următoarele problem:

  • Activitate. După operație, planificați să vă odihniți pentru restul zilei. Urmați recomandările medicului cu privire la momentul reluării activităților normale și cât timp ar trebui sa evitati exercițiile fizice și sporturile care ar putea duce la dizlocarea cheagului de sânge.
  • Managementul durerii. Puneți pachete reci pe exteriorul feței în prima zi după extracție și pachete calde după aceea, pentru a ajuta la scăderea durerii și umflăturii. Urmați instrucțiunile medicului dentist. Luați medicamente pentru durere conform prescrierii.
  • Băuturi. Beți multă apă după operație. Evitați băuturile alcoolice, cofeinizate, carbogazoase sau fierbinți atâta timp cât vă recomandă medicul. Nu beți cu paiul timp de cel puțin o săptămână, [entru a evita dizlocarea cheagului de sânge.
  • Alimente. Consumați numai alimente moi in prima zi. Aveți grijă la lichidele calde și reci. Începeți să consumați alimente semi-moi atunci când le puteți tolera. Evitați să mestecați partea chirurgicală a gurii.
  • Curățati-vă gura. După operație, puteți clăti ușor gura și vă puteți spăla dinții, dar evitați locul de extracție în primele 24 de ore. După primele 24 de ore, clătiți ușor gura cu sare caldă de mai multe ori pe zi timp de o săptămână după operație. Se amestecă 1/2 linguriță de sare de masă în 250 mililitri de apă.
  • Consumul de tutun. Dacă fumați sau consumați tutun, nu faceți acest lucru timp de cel puțin 48 de ore după operație și cât mai mult timp după aceea. Orice utilizare a produselor din tutun după operația orală poate întârzia vindecarea și crește riscul de complicații.
Leave a reply