Retracția gingivală și tratament
Procesul in care marginea tesutului gingival care inconjoara dintii se retrage, descoperind zonele superioare ale dintelui sau lasand parti din radacina acestuia dezvelite, se numeste retractie gingivala.
Aceasta afectiune poate crea disconfort producand o crestere a sensibilitatii dintilor la cald, dulce sau periaj.
Un anumit grad de retractie gingivala poate aparea odata cu inaintarea in varsta chiar si in cazul unei cavitati bucale sanatoase. Cu toate acestea, exista o serie de masuri care pot preveni sau intarsia aparitia si evolutia retractiei gingivale.
Cauze
- Boala parodontala
Boala parodontala este probabil cea mai frecventa cauza a retractiei gingivale. Aceasta este o afectiune inflamatorie a tesuturilor de sustinere ale dintelui care are ca si cauza placa bacteriana.
In ultimele faze ale gingivitei apare, de obicei, retractia gingivala. Atunci cand retractia gingivala apare datorita bolii parodontale, gingiile au culoarea rosie si sunt tumefiate. De asemenea ele devin dureroase la atingere si poate apare sangerarea gingivala.
- Periajul agresiv
Tesutul gingival poate fi traumatizat, inflamat de un periaj dentar prea agresiv, acest lucru favorizand retractia gingivala.
Periati-va dintii cu blandete si nu folositi paste de dinti abrazive. Periuta de dinti trebuie inlouita o data la 5-6 saptamani.
- Scrasnirea involuntara a dintilor (bruxismul)
Bruxismul poate cauza multe probleme dentare deoarece creeaza presiuni foarte mari asupra dintilor.
- Pozitia anormala a dintilor
Alinierea anormala a dintilor poate favoriza retractia gingivala.
- Traumatismele
Gingia se poate retrage si ca urmare a unui accident traumatic asupra unui dinte sau grup de dinti.
- Fumatul
Marii fumatori dezvolta o placa dentara mult mai aderenta iar probabilitatea retractiei gingivale este mai mare.
Preventia si tratamentul retractiei gingivale
De cele mai multe ori, retractia gingivala este rezultatul actiunii mai multor factori, de accea cel mai indicat ar fi sa apelati la medicul dumneavoastra. Medicul stomatolog va sti identifica din ce cauza a aparut aceasta afectiune
Metodele de tratament pot varia in functie de cauzele si gradul de retractie:
In cazul in care retractia este urmarea bolii parodontale, mai intai se efectueaza detartrajul complet si periajul profesional pentru a indeparta factorii cauzatori. Astfel, tratamentul impreuna cu igiena orala riguroasa si controale periodice vor reusi sa opreasca evolutia bolii parodontale.
In cazul retractiilor gingivale avansate se apeleaza la metode chirurgicale de remodelare gingivala.pentru acoperirea zonelor expuse de la baza unui dinte.
Un aspect foarte important este acela ca retractia gingivala nu trebuie ignoratapentru ca poate duce la pierderi gingivale si osoase in jurul dintelui.