Rolul glandelor salivare și importanța lor pentru sănătatea orală

Mulți oameni iși fac griji cu privire la saliva lor. Am prea multă sau prea puțină salivă?

Saliva are un impact semnificativ asupra tuturor aspectelor sănătății tale orale. Întrebarea care stă la baza, bineînțeles, ar trebui să fie “Care este funcția glandelor salivare?”

Să examinăm cum se formează saliva și cum te ajută să iți menții sănătatea orală. Secretul dinților puternici, respirația proaspătă și digestia completă se învârt în jurul acestui fluid complex.

Rolul glandelor salivare

Așa cum nu e greu să ghicim, glandele salivare există pentru a produce saliva, pentru a menţine o umiditate constanta a mediului bucal. Producția de saliva necesită glande specializate datorită compoziției sale unice.

Producerea salivei

Corpul uman produce în fiecare zi intre 1 si 2 litri de saliva. În timpul nopții, avem cea mai mică producție de salivă. Acest lucru este bun, pentru că, desigur, nu ți-ai dori să te trezesti pentru a înghiți prea des. Producția este cea mai mare după-amiaza între prânz și cină. Ori de câte ori miroși alimente, vezi alimente sau mănanci alimente, corpul tău eliberează semnale chimice în creier, care mărește producția de saliva. Dacă ai auzit vorbindu-se despre alimente care provoacă apă în gură, este pentru că exact așa se întâmplă!

Compoziţie

Din ce este compusă saliva? Este 98% apă cu câteva picături de mucus, enzime, proteine și săruri. Două enzime, în special, lucrează pentru a ajuta la digestia lanțurilor de carbohidrați mai complexe. Amilaza descompune amidonul în maltoză, care este un zahăr. Desigur, corpului tău îi place zahărul, în timp ce dinții tăi sunt afectați negativ de excesul de zahăr. Sărurile, sub formă de bicarbonat de sodiu, lucrează pentru a reduce pH-ul acizilor din alimente (cum ar fi sucul de portocale). Aceasta protejează smalțul dintelui de a se macina încet. Un sistem de combatere a arderii chimice este doar unul dintre datoriile salivei umane! În cele din urmă, proteinele care ucid bacteriile intră în amestec. Aceste enzime, cum ar fi lizozima și peroxidaza, opresc infecțiile și ajuta la prevenirea respirației neplacute.

Distribuirea

Plasarea glandelor salivare facilitează desfășurarea rapidă și distribuirea salivei in gură.

Glandele salivare mari si mici se deschid si secreta saliva in cavitatea bucala. Cele mai multe sunt glande mici  intalnite in straturile submucoase si mucoase ale epiteliului oral. Acestea se deschid in  cavitatea orala direct sau prin intermediul unor ducte. Glandele mari sunt reprezentate de glandele parotide, submandibulare si sublinguale si se găsesc în perechi. Cea mai mare glandă este situată in lungul maxilarului. Acestea se numesc glande parotide și secretă proteine.

Următorul set de glande se găsește pe fundul gurii. Acestea se numesc glande submandibulare și generează mai ales apă și mucus.
Setul final de glande este situat în apropierea dinților frontali sub limbă. Aceste glande submandibulare creează mai mult mucus decât alte glande.

Saliva călătorește printr-o serie de tuburi mici. Aceste tuburi, numite conducte salivare, transportă saliva în gură, buze și gât.

Glandele salivare și sănătatea

Sănătatea orală poate fi afectată negativ de funcția slabă a glandelor. Pot fi probleme cu sistemul glandelor salivare în sine, lucru care poate provoca dureri și complicații atunci când mâncăm. Cea de-a doua problemă apare atunci când beneficiile salivei se reduc. Aproape 12% din adulți au prezentat dureri și probleme la nivel oral.

Problemele glandelor

Când fluxul din glandele salivare este întrerupt, acesta poate crea blocaje. Blocajele iau forma pietrelor  salivare, un tip de cristal de calciu care se poate forma din mișcarea lentă a salivei sau din probleme ale compoziției. Aceste pietre dureroase pot determina blocarea canalelor și pot cauza umflături.

Asigurarea unei bune hidratări, de multe ori, poate preveni mișcarea lentă a salivei și ingrosarea compoziției. O creștere a aportului de apă poate, de asemenea, ajuta la împingerea salivei și ruperea sau mutarea pietrelor. Daca atunci când mâncăm și bem avem dureri extreme, poate fi nevoie de intervenții chirurgicale.

Hipersalivația nu este doar neatractivă. Agenții patogeni care trebuie să călătorească printr-un mediu lichid au o tendință mult mai ridicată de a deveni problematici. Din păcate, un dezechilibru al salivei poate duce la deteriorarea gurii în sine. Inflamația poate provoca iritații, care pot crea un mediu propice dezvoltării rănilor si leziunilor. Ranile mici din gură adesea găzduiesc bacterii. Ele pot perturba digestia sau pot crește problemele cu circulația.

Mediul bucal afectează sănătatea în întregul corp. Lipsa salivei face adesea ca digestia alimentelor sa fie mai lenta si incompleta. Acest lucru înseamnă că vei obține mai puțini nutrienți din alimente, necesitând să consumi mai multe alimente pentru a menține același nivel de nutrienți ca in cazul unei digestii normale. De asemenea, vor rezulta complicații ulterioare, cum ar fi blocarea intestinală sau balonarea / gazele din stomac. Fără suficientă saliva vei avea mai multe carii dentare și se va dezvolta boala gingiilor. Bacteriile se răspândesc și mai ușor, provocând respirația urâtă, sângerarea gingiilor și umflarea limbii.

Îți pasă de sănătatea gurii și vrei să fii bine informat. Echipa noastră vă încurajează să consultați blogul nostru în curs de desfășurare cu informații relevante despre sănătatea orală și dinți. Există o gamă largă de factori care pot afecta negativ sănătatea dentară. Dacă aveți o întrebare sau o îngrijorare specifică despre sănătatea orală, contactați-ne pentru mai multe informații sau pentru a stabili o întâlnire.

Leave a reply