Sfaturi de îngrijire orală pentru vârstnici

Pe măsură ce îmbătrânim, este greu să ne imaginăm că anumite părți ale corpului nostru se vor “distruge” și vor începe să creeze probleme ca urmare a utilizării pe termen lung. Numeroase persoane acceptă că își vor pierde dinții în mod inevitabil, fără să se gândească la modul în care vor trăi apoi.

Insa, dacă vă ocupați de igiena orală pe măsură ce îmbătrâniți, puteți păstra dinții și gingiile solide chiar si la o varstă inaintată. Prin tratarea dinților, ii faceti o favoare intregului organism, asa cum am mai mentionat si in articolele precedente.

De ce sănătatea dentară este importantă

Bunăstarea dentară este asociată cu sanatatea întregului corp. Microorganismele care trăiesc și se dezvoltă în gură pot trece prin corp și pot provoca probleme.

Cercetările demonstrează că microbii din gura noastră pot contribui la agravarea unor afectiuni, printre care:

Boala coronariană

Organismele microscopice din gură pot migra, fără îndoială, în sistemul circulator prin țesuturile dentare. Pot migra, de asemenea, prin ranile din gură, din protezele care se nu se potrivesc corespunzător.

Organismele microscopice pot fi găsite și în plăcile aterosclerotice (bucățele care se extind pe diviziunile venelor, care le pot limita sau care pot să se desprindă pentru a provoca atacuri de inimă și accidente vasculare cerebrale).

Infecțiile respiratorii

Credeți sau nu, bacteriile din gură pot ajunge în plămâni și pot provoca boli. În plus, va creste probabilitatea de a dezvolta o pneumonie, ceea ce reprezintă o adevărată îngrijorare pentru persoanele în vârstă.

Complicații diabetice

Seniorii cu diabet zaharat se confruntă cu un risc mai mare de a crea o infecție a gingiilor. Ca diabetic,  controlul nivelurilor de glucoză este critic.

Instrucțiuni pentru a vă îngriji dinții

Iată 11 sfaturi de ingrijire dentară pentru a vă permite să profitați din plin de strălucirea anilor cu un zâmbet plăcut și plăcut.

Perierea si folosirea atei dentare

Normal ar fi este să vă spălați dinții cel puțin două ori pe zi. Pe masura ce inaintezi in varsta, gura ta necesita ceva timp si atentie. După vârsta de 50 de ani, placa este mult mai greu de eliminat. În plus, se dezvoltă mai rapid.

Incercati sa nu lasati placa bacteriana sa se dezvolte in voie. Trebuie să vă spălați atunci când vă treziți și înainte de a merge la culcare.  Folosirea atei dentare este, de asemenea, foarte importanta. Indicat ar fi sa o folosim după fiecare masă.

Fii blând cu gingiile

Sanatatea gingivala este la fel de imperativă ca și puterea dinților dvs., acordându-le un pic mai multa atentie odata cu inaintarea in varsta. Retragerea gingiilor provoacă descoperirea suprafețelor radiculare ale dinților, fiind mai expusi.

Continuați să vă asigurați că utilizați o periuță de dinți delicată.  Atunci cand utilizați ata dentara, trebuie avut grijă să nu apasati  ața în gingie. Mai degrabă, utilizați o mișcare delicată mișca ata in jurul fiecărui dinte.

Utilizați apa de gură

Folosind apa de gura este o metoda minunata de a contracara cariile si dezvoltarea placii in jurul dintilor. Abțineți-vă de utilizarea excesiv de apă de gură, deoarece poate duce la ajustarea pH-ului în gură. Spălarea cu apă de gură o dată pe zi, chiar înainte de culcare este adecvată.

Există o mare varietate de ape de gură. Atunci cand alegem apa de gură, va sa alegeti o variant fara alcool. Alcoolul poate duce la uscăciunea gurii.

Curățați protezele dentare zilnic

La fel ca și dinții, protezele ar trebui curățate zilnic. Principalul contrast este că protezele nu pot fi curățate cu pastă de dinți. Pasta de dinți este dură și le poate face rău. Mai degrabă, utilizați un lichid special pentru protezele dentare.

Curățarea protezelor în mod consecvent va ajuta la evacuarea hranei și a plăcii dentare și păstrarea acestora fara pete. Puteti folosi un prosop pentru curățarea protezelor sau, eventual, periajul periodic, delicat cu o periuță de dinți. Când nu purtați protezele, garantați că nu se usucă.

Renunțați la fumat

Știm că fumatul nu este bun pentru sanatatea ta. Suplimentar se mai adauga si un număr mare de probleme stomatologice, printre care:

  • Pierderea gustului și mirosului
  • Retragerea gingiilor
  • Îndepărtarea dinților
  • Boala gingivală
  • Malignitate orală

Citiți efectele secundare ale medicamentelor

Retetele pe care le luati ar putea cauza probleme gurii. Cea mai cunoscută problemă este gura uscată. Nu este exclusiva aparitia unei iritatii din cauza uscaciunii, lucru care poate permite placii sa formeze, sa  cauzeze boala gingiei.

Saliva este importanta pentru ca spală placa dentara și ucide acizii creați de microorganisme orale și găsiți în regimul nostru alimentar. Fără o cantitate sufucuenta de saliva, dinții sunt în pericol mai mare.

Beți multa apa

Apa potabila are diferite avantaje medicale pentru dinti si gingii – in special daca contine fluor. Apa fluorurată vă va întări dinții, va împiedica aparitia cariilor și distrugerea dinților.

Apa te ajută iti  menții gura curată, spălând și slăbind acizii creați de organismele microscopice în gură.

Evitați bauturile carbogazoase

Majoritatea bauturilor carbogazoase contin foarte mult zahar! Zahărul este un combustibil pentru organismele microscopice și determină creșterea aciditatii bucale. Acest coroziv decimă finisajul dintelui, ducând la aparitia cariilor și provocând în mod constant distrugerea dinților.

Mestecați guma fara zahar

Mestecarea gumei de mestecat poate fi o metodă incredibilă pentru a lupta cu usucaciunea gurii. Guma este, de asemenea, poate fi utilă în cazul în care încercați să renunțați la fumat.

Alegeți o alternativă fără zahăr. Căutați gume îndulcite cu xilitol, un indulcitor care vă poate ajuta să controlați microorganismele orale.

Vizitați dentistul în mod regulat

Văzând specialistul dentar pentru curățările obișnuite și examenele orale este vital pentru menținerea bunăstării orale pe parcursul ultimilor ani. Faceți un obicei din a vizita stomatologul.

Asigurați-vă ca sănătatea dentară este o prioritate in fiecare etapă a vieții

Leave a reply