Sinuzita cronică – cauze, simptome, tratament

Sinuzita este inflamația care provoacă durere, presiune și umflare în sinusuri. Sinuzita cronică este sinuzita care durează mult timp, de obicei mai mult de 12 săptămâni.

Spre deosebire de sinuzita acută, care se datorează adesea unei infecții sinusale, sinuzita cronică nu este cauzată de obicei de bacterii și nu se întărește întotdeauna cu un tratament standard, cum ar fi antibioticele.

Sinuzita cronică este uneori numită rinosinuzită cronică.

Scurta introducere privind sinuzita cronică:

 • Tratamentul pentru sinuzita cronică depinde de cauza de bază.
 • Persoanele cu alergii și astm pot fi mai vulnerabile la sinuzita cronică.
 • Unele remedii la domiciliu pot preveni sinuzita cronică sau pot preveni agravarea acesteia.

Simptome

Sinusurile sunt spații umede, goale în spatele oaselor feței. De obicei se curăță prin nas.

Când drenajul nu are loc, din cauza unor probleme precum o infecție care blochează nasul, umflarea, iritarea sau o reacție alergică, atunci mucusul și alte lichide, inclusiv puroiul, rămân prinse în sinusuri.

Acest lucru poate determina sinusurile să se umfle și să se irite sau să fie infectate. Această inflamație se numește sinuzită.

Sinuzita acută se datorează de obicei răcelii obișnuite sau unei infecții ușoare și, de obicei, dispare în 10 zile. Unele persoane cu sinuzită acută dezvoltă o infecție care necesită antibiotice.

Sinuzita cronică persistă de obicei mai mult de 10 zile, dar simptomele sunt aceleași. Acestea includ:

 • senzație de presiune și durere facială
 • rinoreea purulentă, mucozitati verzi sau galbene care se scurg din nas
 • congestionare accentuata
 • dureri de nas sau gât
 • tuse productivă (în special noaptea)
 • febra și frisoanele (sugerează extinderea infecției dincolo de sinusuri)
 • dificultate de somn din cauza congestiei
 • strănut frecvent

Care sunt opțiunile de tratament?

Medicii cred acum că sinuzita cronică poate fi o tulburare inflamatorie similară astmului și alergiilor. Unele opțiuni de tratament includ:

Antibiotice: Deși medicii încă nu sunt de acord cu privire la rolul antibioticelor ca tratament pentru sinuzita cronică, unii oameni pot constata că amoxicilina cu clavulanat de potasiu poate fi de ajutor. Uneori, medicii pot prescrie alte antibiotice.

Corticosteroizi nazali: Aceste medicamente steroizi pot ajuta organismul să se vindece, să reducă inflamațiile și să ofere o oarecare ușurare a simptomelor. Unele persoane prezintă reacții adverse cu steroizi, de aceea este esențial să discute cu un medic despre beneficiile și riscurile utilizarii lor.

Chirurgie: Unele persoane cu sinuzită cronică pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-și curăța sinusurile. Acest lucru are loc în cabinetul medicului. Dacă acest lucru nu reușește, atunci sinusurile pot fi eliminate. Prin urmare, sinuzita recurenta poate necesita interventie chirurgicala pentru imbunatatirea drenajului sinusal.

Irigarea nazală: Decongestionantele si aplicarea de caldura si umidificarea pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea drenajului sinusal.

Leave a reply