Sunt radiografiile dentare sigure in timpul sarcinii?

Sarcina este un moment extraordinar și, în timp ce corpul tău suferă modificări masive, nu înseamnă că ar trebui să renunți la rutina de îngrijire dentară. De fapt, este important să ai o îngrijire extraordinară a dinților pentru a evita lucruri precum gingivita. Dacă respectați programul obișnuit de vizite la dentist în timpul sarcinii, este posibil să aveți nevoie de radiografii dentare la un moment dat. O întrebare pe care o auzim adesea la birou este: radiografiile dentare sunt sigure în timpul sarcinii?

Răspunsul scurt este…. Da! Razele X dentare sunt sigure în timpul sarcinii, dar există și alți factori pe care ar trebui să îi iei în considerare.

Raze X dentare și sarcina

Cantitatea de radiație utilizată într-o radiografie dentară este foarte mică și nu este suficientă pentru a provoca vătămări unei femei însărcinate sau copilului.

Dincolo de asta, există un strat suplimentar de protecție folosit pentru a face procesul și mai sigur pentru toți cei care au nevoie de o radiografie dentară.

Dacă ați făcut radiografii dentare în trecut, vă amintiți probabil că medicul dentist sau igienistul a pus un șorț greu peste dvs. înainte de a porni aparatul cu raze X. Acesta este un șorț cu plumb, proiectat pentru a minimiza expunerea la radiații în timpul procesului.

Șorțul este suficient de lung pentru a acoperi abdomenul, ceea ce înseamnă că un copil este protejat în timpul procesului de raze X. Șorțul este sigur de utilizat în toate etapele sarcinii.

Efectuarea celor mai bune alegeri

Chiar dacă procesul de raze X dentare este sigur pe tot parcursul sarcinii, unele femei fac alegeri proactive pentru a-și limita expunerea la raze X și alte proceduri în aceasta perioadă.

Ar trebui să vă anunțați medicul dentist cât mai curând posibil după ce ați rămas însărcinată. Puteți lucra impreună cu medicul dentist pentru a elabora un plan de tratament care să funcționeze pentru dvs. și pentru copilul dumneavoastră.

Pentru a va simți mai liniștite puteți amâna radiografia până după sfârșitul primului trimestru, deoarece acesta este momentul cel mai important pentru dezvoltarea bebelușului. Acest lucru nu este necesar din punct de vedere medical, dar va poate ajuta să vă simțiți mai confortabil cu decizia luată.

Radiografiile dentare de rutină pot fi, de asemenea, amânate până după nașterea bebelușului, dar acest lucru nu este un lucru pe care îl recomandăm. Razele X sunt esențiale pentru detectarea problemelor dentare care ar putea deveni grave dacă nu sunt detectate și tratate.

Ultimul lucru pe care îl doriți este să aveți un nou-născut și o urgență dentară, din cauza unui lucru care ar fi putut fi abordat în timpul sarcinii.

Dacă aveți o urgență dentară în timp ce sunteți gravidă, va trebui să faceți radiografie.

După cum am spus, anunțați medicul dentist despre sarcina dvs. cât mai curând posibil. Noi lucrăm cu viitoarele mame în permanență pentru a dezvolta planuri de tratament care să le satisfacă nevoile de sănătate dentară, ținând cont, totodată, de sănătatea bebelușului lor.

Îngrijirea dentară nu trebuie să se oprească doar pentru că sunteți gravidă, iar radiografiile dentare nu fac excepție. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți să discutați situația dvs. specifică, nu ezitați să ne contactați pentru a face o programare.

Leave a reply