Tratamentele stomatologice în timpul sarcinii sau alăptării

Ca regulă generală în timpul sarcinii, dacă pacienta are o sarcină sănătoasă și fără complicații, tratamentele dentare, cum ar fi plombarile și curățările, pot fi efectuate în siguranță în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. În caz contrar, dacă pacienta are o sarcină dificilă, atunci este bine să aștepte până după naștere.

Sunt preferate sedinte mai scurte. Dacă apare o durere dentară, tratamentul stomatologic de urgență se poate face în orice stadiu al sarcinii pentru a ajuta pacienta. Este recomandat, in cazul in care acest lucru este posibil, să verificați dantura si sa faceti eventualele tratamente înaintea sarcinii pentru a evita orice durere în timpul sarcinii.

În timpul alăptării, este sigur să faceți orice tratament dentar, cu excepția albirii dinților. Există un anestezic local care este sigur pentru sarcină și pentru femeile care alăptează, acesta neafectand laptele matern. Controalele  dentare regulate la fiecare 6 luni sunt încă importante pentru menținerea sanatatii orale optime în timpul sarcinii și alăptării.

Este albirea dentara sigură în timpul sarcinii sau alăptării?

Cercetările pentru a determina dacă albirea dinților prezintă riscuri pentru mama sau copil în timpul sarcinii sau alăptării nu sunt incă concludente. Prin urmare, pentru a evita orice risc inutil, se recomandă să nu se efectueze albirea dinților în timpul sarcinii și alăptării. Deoarece este o procedură cosmetic, deci  non-esențială, cel mai bine este să așteptați si sa o faceti după sarcină și. Utilizarea pastei de dinti de albire in viata de zi cu zi este sigură deoarece concentrația ingredientelor de albire este minimă.

Este indicată fatetarea dintilor în timpul sarcinii sau alăptării?

În timpul sarcinii, este recomandat ca sedintele la dentist sa fie scurte pentru a preveni orice disconfort al pacienteii în timp ce se afla în scaunul dentar. Tratamentele de fatete și imbracarea a dintilor pot necesita uneori sedinte destul de lungi și întâlniri multiple pentru măsurători și realizarea acestor restaurări dentare. Prin urmare, se recomandă să se amane efectuarea acestor lucrari dentare după sarcină.

În timpul alăptării, este sigur să faceți astfel de tratamente, atâta timp cât informati medicul dentist că alăptati astfel incat sa aiba in vedere administrarea anestezicului local sigur.

Sunt sigure procedurile de implanturi sau extracții în timpul sarcinii sau alăptării?

Dinții care s-au dezintegrat și nu pot fi restabiliți trebuie îndepărtați înainte de sarcină pentru a preveni raspandirea bacteriilor prin fluxul sanguin al mamei și copilului. În timpul sarcinii, numai extracțiile de urgență pot fi realizate folosind un anestezic local sigur pentru sarcină. Dacă nu există dureri de dinți, se recomandă efectuarea oricărei extracții după sarcină. Implanturile dentare se recomandă sa se efectueze tot după sarcină pentru a evita orice complicații.

În timpul alăptării, astfel de procedure se pot efectua in sguranta atâta timp cât dentistul este informat pentru aplicarea adecvată a anesteziei locale sigure pentru laptele matern.

Leave a reply