Tratamentul naturist la nivelul cavitatii bucale (partea I)

Flora orală joacă un rol important în viața de zi cu zi pentru ființele umane și, de asemenea, reprezinta o parte importantă a sistemului digestiv uman. Simultan, în afară de acțiunile benefice, flora orala poate fi dăunătoare. Apa de gura pe baza de plante medicinale poate fi folosita ca mediator. În stomatologie, importanța plantelor a fost recunoscută pentru vindecarea bolilor generate de mai mulți agenți patogeni orali. Medicamentele chimice prezintă multe efecte secundare și acționează ca un factor cheie responsabil pentru dezvoltarea microorganismelor rezistente la medicamente. Pentru igienizarea orală s-au făcut ample cercetări pentru a calcula efectul benefic al plantelor.

Menținerea sănătății orale este importantă pentru bunăstarea organismului. Conexiunea dintre infecția orală și acțiunea florei microbiene este bine cunoscută. Peste 750 de specii bacteriene ocupă cavitatea bucală, dintre care 50% sunt necunoscute și multe dintre aceste specii sunt implicate în infecții orale.

Vom enumera, pe parcursul mai multor articole, cateva dintre plantele si alimentele naturale care pot contribui la menținerea sănătății orale dacă sunt folosite regulat.

Susanul

Seminţele de susan conţin de trei ori mai mult calciu decât cantitatea similară de lapte. Sunt bogate în fier, fosfor, mangan, cupru, magneziu, zinc, vitaminele B1 şi E, fibre alimentare şi proteine.

In plus, susanul:

  • protejează ficatul împotriva oxidării,
  • intăreste sistemul imunitar,
  • previne hipertensiunea arterială,
  • măreşte nivelul de colesterol bun (HDL),
  • reduce nivelul de colesterol rău (LDL) şi
  • protejează împotriva afecţiunilor cardiace,
  • înlătură stările depresive.

Consumul frecvent de susan previne cariile dentare curăţând cavitatea bucală, previne sângerările gingivale şi gingivita, întăreşte dantura şi gingiile. Seminţele de susan îmbunătăţesc sănătatea oaselor, protejează împotriva osteoporozei, tratează artrita reumatoidă şi reduce nivelul de zahăr din sânge. Susanul reprezintă o sursă importantă de vitamine din complexul B, care sunt benefice pentru ochi, păr, piele, muşchi şi sistemul nervos. În plus, susanul previne cancerul de plămâni, colon, prostată şi pancreas.

Uleiul din nuca de cocos

Nuca de cocos se află printre alimentele cu cea mai mare densitate nutritivă fiind de sute de ani un aliment esențial în dieta oamenilor. Este un aliment antimicrobian în mod natural.

Cercetătorii au testat proprietățile biocide ale uleiului din nuca de cocoș împotriva bacteriilor responsabile pentru carii.

Cariile dentare sunt o problemă trecută în, mod obișnuit, cu vederea ce afectează între 60-90% dintre copii și majoritatea adulților din țările industrializate.

Uleiurile au fost testate împotriva tulpinilor bacteriene de Streptococcus, locuitoare obișnuite ale cavității orale.

Ei au descoperit că uleiul din nuca de cocoș modificat enzimatic inhibă puternic creșterea majorității tulpinilor de bacterii Streptococcus, inclusiv Streptococcus mutans (cauza majoră a formării cariilor fiind o bacterie producătoare de acid). Se crede că descompunerea uleiului gras din nuca de cocoș de către enzime îl transformă în acizi, care sunt toxici pentru anumite bacterii. Uleiul din nuca de cocoș modificat enzimatic a fost de asemenea de folos în îndepărtarea levurei Candida albicans, cea care poate provoca afte.

Mușețelul

Pe lângă alte beneficii ale mușețelului, acesta are o puternică acțiune reparatoare și cicatrizanta, ceea ce face să fie indicat în cazul gingivitelor și stomatitelor, putând fi utilizat și după inciziile de abcese.

Mușețelul se poate cultivă dar crește și spontan. Este o plantă scundă, de 5-60 cm, cu miros puternic aromat, caracteristic. Datorită principiilor active foarte variate pe care le conțin, florile de mușețel au efect calmant, antiinflamator , antiseptic, emolient, antialergic și cicatrizant.

Busuiocul

Busuiocul este folosit în scop medicinal din vremuri străvechi, atât uscat cât si în stare naturală (crud). Este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale reducand astfel numărul bacteriilor din gură.

Acestea pot provoca respiraţie urât mirositoare, carii, tartru şi chiar paradontoză. În schimb, dacă îl veţi folosi sub formă de infuzie sau decoct, preparat în apă rece şi veţi clăti gura, veţi obţine unul dintre cele mai bune remedii naturale contra petelor de pe dinţi.

Usturoiul

Extractul de usturoi are proprietate antibacteriană acționand asupra unei mari varietăți de bacterii Gram-negative, Gram-pozitive și tulpinilor de enterotoxină de Escherichia coli care sunt rezistente la diferite tipuri de medicamente chimice. Extractul de usturoi a inhibat în mod remarcabil S. mutans derivat din cariile dentare, deoarece acest microorganism prezintă rezistență la mediatori antimicrobieni, cum ar fi tetraciclina, eritromicina, amoxicilina și eritromicina.

Efecte adverse au fost raportate, cum ar fi gustul nedorit, respirația neplăcută și vărsăturile, dar eficacitatea extractului de usturoi a fost mai mare decât clorhexidina față de anumite bacterii și, prin urmare, poate fi considerată o clătire eficientă a gurii.

Rozmarinul si scorțișoara

Rosemary officinalis (rozmarinul) este o plantă lemnoasă cu miros dulce indigen din zona mediteraneană. Rozmarinul a arătat efecte mari împotriva S. mutans.

Activitatea sa antimicrobiană a fost mai mare decât apa de gură pe baza de clorhexidină.

Uleiurile esențiale obținute din acesta au indicat proprietăți antimicrobiene față de mai multe bacterii. Proprietăți antimicrobiene superioare au fost observate împotriva tulpinilor Arcobacter butzleri folosind extracte de scorțișoară, salvie, agrise, mușețel și rozmarin.

Extractul de scorțișoară are mari proprietăți antimicrobiene față de seudomonas aeruginosa. Amestecul de arpagic chinezesc și extract de scorțișoară are proprietăți antimicrobiene față de E. coli. Aceste extracte au arătat rezistență ridicată la pH și căldură. Mușețelul a redus numărul Helicobacter pylori. Extractele de mușețel au proprietăți antimicrobiene rezonabile.

Nucul (Juglans regia)

Aproape toate părțile acestui copac mare precum tulpina, scoarța, rădăcina, semințele, frunzele și uleiul sunt folosite pentru a vindeca mai multe boli. Eficiența extractelor de nuc a fost determinată prin testarea acestor extracte pe probe de salivă obținute de la pacienții care au probleme legate de cavitățile bucale. Folosind procedura de difuzie a discurilor, analiza antimicrobiană a fost făcută, iar extractele de nuc au fost descrise ca fiind mai eficiente ca medicament antipatogen. Nucul are proprietatea antimicrobiană datorita diferiților constituenți fitochimici prezenți în el, precum compuși fenolici, alcaloizi, tanini, acid elagic, flavonoizi și steroizi.

Emblica Officinalis

În general, este cunoscut prin diferite denumiri, cum ar fi amala, coacăz indian și amlaki. Diferitele fitoconstituente cum ar fi fenoli, flavonoizi, tanini, polifenoli, acid elagic și acid galic sunt prezente în această plantă. Acestea au capacitatea de a preveni infecțiile orale prin reducerea factorilor negativi ai microbilor patogeni, cum ar fi S. mutans și Lactobacillus. Efectul amalei a fost mai mare decât clorhexidina și poate servi drept clătire eficientă a gurii.

Este un arbore de dimensiuni mici-medii care poate atinge o înălţime de 8-18 metri cu un trunchi strâmb şi crengi dispersate. Crengile sunt lipsite de peri sau cu peri puţini, de 10-20 cm lungime, de obicei foioase; frunzele sunt simple, verzi, similare cu frunzele penate. Florile sunt galbene-verzui. Fructul este aproape sferic, galben-verzui, destul de neted şi aparent tare, cu şase dungi verticale (brazde). Ajunge la maturitate toamna. Fructul este fibros, gustul acestuia fiind acru şi astringent.

Alte proprietăți: – amla este considerată ca rejuvenator și utilizată în întârzierea procesului degenerativ al organismului. Fructele sunt calmante, hepatoprotective, cerebroprotective. Este un antioxidant puternic, imunomodulator, tonic oftalmic, carminativ, digestiv, laxativ, dispepsie, afrodiziac, întinerire, diuretic, antipiretic, analgezic, antiinflamator, antidiabetic.

Terminalia chebula

Planta mai este numită și kadukka. Principalele fitocomponente ale plantei sunt taninurile hidrolizabile, cum ar fi acidul chebulic, corilagina, acidul chebulagic și acidul galic. Acești acizi au un puternic rol antimicrobian si au efecte extraordinare asupra agenților patogeni orali.

Extractul de kadukka a redus foarte mult creșterea și atașarea indusă de zaharoză de S. mutans. Extractele de kadukka sunt mai eficiente decât clorhexidina.

Arborele trăieşte în sudul Asiei, din India până în Nepal, în regiunea Yunnam din China, în partea sudică din Sri Lanka, Malaysia şi Vietnam. Terminalia Chebula, este o plantă medicinală utilizată în tratarea tulburărilor de tranzit intestinal.

Contact

  • Bd. Carol I nr. 84, Bloc 20 D, parter, oraș Câmpina, judeţul Prahova
  • 0729.861.479 / 0722.715.670
  • contact@drzeinoamer-stomatologie.ro
Leave a reply