Tratamentul naturist la nivelul cavitatii bucale (partea a II-a)

In acest articol vom continua cu prezentarea câtorva exemple de extracte tradiționale de plante medicinale sau fitochimice care inhiba dezvoltarea  patogenilor orali, reduc dezvoltarea plăcii dentare și reduc simptomele bolilor orale.

Trifoiul (Syzygiumaromaticum)

Trifoiul contine  din ulei esențial, eugenol, acetat de eugenol și β-cariofilenă. Are proprietate analgezică, antibacteriană, antivirală, antiinflamatoare, antioxidantă. Uleiul esențial de trifoi a fost folosit pentru ameliorarea durerilor de dinți, în parodontită, ca anestezic și, de asemenea, pentru tratarea sângerării gingiilor. Poate oferi medicilor stomatologi o alternativă la benzocaină pentru anestezie topică în practica lor zilnică, în special pentru utilizarea in cazul copiilor și în zonele în care costul și disponibilitatea limitează accesul la anestezicele topice farmaceutice. Este disponibil sub formă de tinctură (1: 5, 25% etanol), pastille.

Merișoarele

Ar putea consumul catorva merișoare pe zi să țină medicul dentist la distanță? Ele conțin numeroși compuși biologic activi, inclusiv flavonoizi, acizi fenolici, antocianine, taninuri condensate și antioxidanți.

Cercetătorii au descoperit că multe dintre aceste substanțe nu numai că pot inhiba enzimele asociate cu formarea filmului matricei polizaharidice, dar pot opri dezvoltarea placii bacteriene. Compușii previn, de asemenea, formarea de acid și reduc toleranța la acid a bacteriilor care provoacă cariile, prevenind astfel prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Propolisul

Propolisul este un amestec complex format din compuși derivați de plante și eliberați de albine. Este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de vișin, plop, cireș, mesteacăn, arin, brad, molid, la care adaugă ceară și secreții proprii.
Are o gamă largă de activități cum ar fi: anestezic, antibacterian, antifungic, antiviral, antioxidant, anticarcinogen, antimutagen, antitrombotic și imunomodulator. A fost utilizat în carii dentare, gingivită, ca medicament intracanal, in caz de hipersensibilitate dentară, ameliorarea ulcerațiilor dentare, stomatită, halitoză, odorizant bucal, infecții candidale, ulcerații traumatice si multe altele.

Pentru a peveni şi ameliora efectele parodontozei, este recomandat să mestecați dimineața, pe stomacul gol, o boabă de propolis de mărimea unei boabe de orez. O alternativa arm ai fi să amestecați în 50-100 ml de apă  40 de picături de tinctură de propolis. Clătiți bine cavitatea bucală timp de cinci minute, iar apoi înghițiți. De asemenea, puteți tampona și gingiile folosind acest amestec.

In afară de beneficiile aduse cavitatii orale, propolisul este mai are multe alte beneficii :

  • Tratează durerile în gât, răceala
  • Tratează afecțiunile gastro-intestinale
  • Întărește sistemul imunitar
  • Grăbește vindecarea arsurilor
  • Vindecă herpesul

Galbenelele (Calendula officinalis)

Originare din zonele mediteraneene. Sunt utilizate in tratarea afecțiunilor și durerii pielii,  asigură vindecarea după intervenția chirurgicală orală și în inflamațiile cavității bucale. Consumul zilnic de ceai de gălbenele menține organele digestive sănătoase și previne apariția bolilor metabolice.

Gargara cu ceai de gălbenele poate proteja sănătatea bucală și poate ameliora considerabil gingivita. Gălbenelele au efecte benefice pentru întregul corp, iar consumul de ceai de gălbenele prezintă proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, antiparazitare, antimicrobiene și cicatrizante.

Insă este recomandat cu moderație în cazul în care se urmează un tratament pe bază de sedative, deoarece anumite substanțe din compoziția ceaiului pot amplifica efectul medicamentelor. Nu in ultimul rand, consumul de ceai de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate și femeilor care alăptează.

Aloe Vera

Aloe conține metale și vitamine compuse, precum și acizi organici, săruri minerale (zinc, cupru, molibden), polizaharide, aminoacizi, enzime, saponine, rășini, aloină. Are proprietăți imunumodulatoare și vindecătoare puternice. Este analgezic, antibacterian, antiviral, antifungic, cu modulare a imunității antioxidante, antiseptic, antiinflamator. Aloe vera este utilizat în locurile de chirurgie parodontală, leziuni, arsuri chimice, ulcerații aftoase, abcese gingivale, gura uscata și probleme gingivale asociate cu SIDA, leucemie, durerea dentara, candidoză, gingivită descuamativă si multe alte afectiuni.

Extract de semințe de struguri

Extractul de semințe de struguri conține proantocianidine (PA), care sunt antioxidanți puternici și  posedă efecte antiinflamatorii, antibacteriene și de stimulare a imunității. S-a raportat că întărește țesuturile pe bază de colagen prin creșterea legăturilor încrucișate de colagen. Într-un studiu realizat pentru a determina efectele re-mineralizante ale extractului de semințe de struguri asupra cariilor de rădăcini artificiale, rezultatele au arătat că este un agent natural promițător pentru terapia cariilor radiculare neinvazive.

Menta

Menta, in afara faptului că îți va împrospăta respirația, are și o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea cavității bucale. Frunzele de mentă au proprietăți antiinflamatoare și este indicat să le consumi imediat după masa. Ele contracarează efectele alimentelor acide consumate. Au și calități antiseptice, care ajută la combaterea bacteriilor din cavitatea bucală, prevenind astfel infecțiile. Datorită proprietăților antioxidante, frunzele de mentă sunt benefice în combaterea inflamației după extracția dentară.

Pătlagina

Frunzele de patlagina combat infecțiile bucale, prin urmare sunt extrem de benefice pentru sănătatea orală. Pot fi folosite sub formă de tincture dar pot fi și  mestecate.

Din frunzele de pătlagina se mai prepară şi infuzii, extracte lichide şi capsule.

Leave a reply