Vitamina E și boala parodontală

Boala parodontală afectează țesuturile care vă înconjoară dinții: țesutul gingival sau gingia, ligamentele care vă țin dinții în poziție sau osul care înconjoară și stabilizează fiecare rădăcină a dinților. Boala se poate dezvolta din cauza igienei orale precare, a expunerii la toxine din mediu sau ca efect secundar al unei tulburări de bază. Vitamina E, un nutrient esențial în dieta dvs., s-ar putea dovedi benefică pentru a ajuta la controlul dezvoltării sau progresiei bolii parodontale.

Rolul în inflamație

Vitamina E poate ajuta la controlul bolii parodontale prin capacitatea sa de a preveni inflamația. Inflamația cronică joacă un rol important în unele cazuri de boală parodontală. Expunerea la factori care măresc inflamația gingiilor, ajută la prezicerea riscului de apariție a bolii parodontale. De-a lungul timpului, inflamația gingivală determină o recesiune a țesutului gingival și favorizează formarea ulcerelor. Iar inflamația ligamentelor sau a oaselor duce la slăbirea sau pierderea dinților. Administrarea de vitamina E poate ajuta la reducerea nivelului de inflamație din corpul dumneavoastră, contribuind potențial la controlul inflamației cronice care poate apărea în boala parodontală.

Rolul ca antioxidant

Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant; previne activitatea radicalilor liberi dăunători, care vă oxidează și vă deteriorează țesuturile. Prezența antioxidanților în gură vă poate deteriora țesutul gingival, contribuind la promovarea dezvoltării bolii parodontale. Un studiu publicat în „Advances in Medical Science” în 2007 a constatat că pacienții cu epilepsie cu boală parodontală au prezentat niveluri anormal de scăzute de vitamina E – precum și alți antioxidanți – în gură și salivă. Ca urmare, consumul de vitamina E ar putea ajuta la restabilirea nivelului de vitamina E în și în jurul țesutului gingival, ajutând potențial la tratarea sau prevenirea bolilor parodontale la unele persoane.

Implicații pentru boala parodontală legată de diabet

Unul dintre posibilele efecte secundare ale diabetului este dezvoltarea bolii parodontale. Diabetul slab controlat vă perturbă sistemul imunitar, crescând riscul de inflamație anormală care poate duce la boli parodontale. Administrarea de vitamina E ar putea ajuta diabeticii să-și controleze nivelul glicemiei. Ajutând oamenii să-și controleze diabetul, vitamina E ar putea contribui la reducerea efectelor secundare ale bolii, inclusiv la dezvoltarea bolii parodontale.

Considerații și avertismente

Deși vitamina E s-ar putea dovedi benefică în prevenirea sau gestionarea bolilor parodontale, efectul său general asupra bolii parodontale nu este încă pe deplin înțeles. Nu trebuie să încercați să tratați singuri inflamația gingiilor sau bolile parodontale folosind suplimente de vitamina E. Boala parodontală necesită asistență medicală pentru a ajuta la minimizarea deteriorării țesuturilor. Iar consumul accidental de vitamina E poate avea efecte adverse, cum ar fi sângerarea gingiilor. Dacă sunteți interesat să luați vitamina E pentru a ajuta la controlul bolii parodontale, discutați cu un profesionist medical pentru a determina o doză sigură care este puțin probabil să provoace efecte secundare dăunătoare.

Leave a reply